Recept van Yvonne - Carpaccio van gerookte kipfilet

Supersimpel en superlekker! - Voorgerecht - 4 personen

Carpaccio van gerookte kipfilet

 

Ingrediënten:      
1   kipfilet, gerookt, met huid
 
4   middelgrote, vastkokende aardappels
 
4   kwarteleieren
 
    olijfolie  
    snufje zout, ietsjes peper uit de molen  
    paar druppels sapa  

Voorbereiding
Kook de aardappelen en laat ze afkoelen. Snij ze in plakken. Kook de kwarteleieren 7 minuten, laat ze schrikken in koud water en pel ze. Laat ze afkoelen en snij ze doormidden.

Bereiding:
Snij de kipfilet zo dun mogelijk uit. Doe een scheut sapa op de borden (een met water aangelengde honing of stroop kan ook) op het midden van de borden.Drappeer de kipfilet er bovenop. Garneer af met een aardappel, wat bieslook en een kwarteleitje. Schenk een scheutje olijfolie over de aardappel en strooi er wat (zee)zout op. Klaar!

Wijntip:
Een lichte, witte wijn. Een Chablis doet het goed.

Sapa

De naam komt uit het Latijn Sapa, dat op zijn beurt, waarschijnlijk te maken heeft met sapidus "lekker". De Romeinen kenden sapa, een gekookte, ingedikte zoete wijn al als smaakstof. De oude Romeinen kenden verschillende bereidingswijzen voor het inkoken van most of wijn. De belangrijkste die we hebben behouden zijn de caroenum, de defrutum en sapa. Alle drie werden gemaakt door most in te koken. Het verschil zat hem hoofdzakelijk in de dikte. Er zijn nog maar een paar bedrijven die sapa maken in Italië. Volgens de regel moet het gemaakt worden van witte of blauwe druiven waarvan de most wordt ingekookt nog voordat de gisting is begonnen. De most wordt in een koperen vat 8-9 uur gekookt met walnoten (deze voorkomen dat de sapa gaat plakken tijdens het reductieproces) en voortdurend geroerd met een houten lepel totdat ongeveer 2/3 van de vloeistof overgebleven is. Nadat de sapa op natuurlijke wijze is afgekoeld wordt de donkerrode tot bruine massa op vat gezet waar het 6 maanden rijpt. De Romeinen wisselden sapa en honing met elkaar af om hun voedsel te zoeten. Tegenwoordig wordt sapa gebruikt in long drinks, op ijs, over de polenta, om kikkererwten mee op smaak te brengen en om de smaak van bepaalde kazen en salades extra te ondersteunen.

 

 

 

Ingrediënten