Recept van Yvonne - Gevogeltefilet met appel en spitskool

Lekker met een zoetje en een zuurtje - Hoofdgerecht - 2 personen

Gevogeltefilet met appel en spitskool

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200° C.
  • Snij de huid van de filet ruitvormig in (zie afbeelding).
  • Snij de spitskool ragfijn, hoe dunner hoe beter.
  • Pel de ui en snij hem in dunne halve ringen.

Ganzenfilet insnijden

Ingrediënten

Maak een keuze:

1 Ganzenfilet (450 gram)
1 stuk(s)
per 400g
€ 10,15
1 stuk(s)
per 400g
€ 10,05
400 gram
per 700g
€ 17,45

En verder:

125 gram in blokjes
per 1500g
€ 16,90
1 Middelgrote ui
600 gram Spitskool
8 Gedroogde pruimen
3 Braeburn (of andere appel)
60 ml Zoete witte wijn
naar behoeven Boter
naar smaak Zout & peper uit de molen
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Cocotte
Sauteuse
Oven
Ovenschaal

Stap voor stap

Gevogeltefilet met appel en spitskool

Bereiding

  • Zet een cocotte op het vuur en laat goed heet worden. Extra vet is niet nodig - de filet is vet genoeg om voor zijn eigen braadboter te zorgen.
  • Leg de filet in de pan en braad deze aan beide kanten goudbruin.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Doof de warmtebron.
  • Voeg de witte wijn toe.
  • Leg de appels in hun geheel in de cocotte, doe er een deksel op en zet hem in de oven (Let op voor plastic handvatten die niet tegen de oven kunnen!).
  • Laat de filet 30 minuten braden.

Ondertussen

  • Bak de ui en de blokjes spek in een sauteuse.
  • Wanneer de blokjes goudbruin zijn 40 gram boter en de kool toevoegen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de pruimen toe.
  • Sluit de sauteuse af met een deksel en laat 30 minuten stoven op een zacht pitje.

Serveertip

Gevogeltefilet met appel en spitskool
  • Trancheer de filet. 
  • Haal de pruimen uit de sauteuse.
  • Serveer de filet op een bedje van kool, met wat pruimen en een hele appel.

Wijntip

Gevogeltefilet met appel en spitskool

Een droge, fruitige witte wijn. Een Verdicchio zou goed passen, bijvoorbeeld.