Recept van Erik - Gänsefilet mit Knödel und Rotkohle (Ganzenfilet op Duitse wijze met klassiek garnituur)
Echt iets voor de feestdagen - Hoofdgerecht - 4 personen

Dit is een rasechte klassieker, die bij veel Duitse families niet op de kersttafel mag ontbreken: ganzenborst, rode kool op Duitse wijze en een heerlijke knoedel! Het is even werk, moeilijk is het niet bepaald, maar je bent wel even bezig. Maar dan heb je ook wat. Oftewel "Dann haßt Du auch was..."
Ingrediënten
Garnituur: |
|||
4 personen | Knödel (Klik voor recept) | ||
4 personen | Rodekool op Duitse wijze (klik voor recept) | ||
Voor de ganzenborst: |
|||
2 | Ganzenfilets | ||
1 | Prei | ||
1 | Grote ui | ||
2 stengels | Bleekselderij | ||
1 | Winterpeen | ||
5 | Jeneverbessen | ||
300 ml | Gevogeltefond (klik voor recept) | ||
3 bl. | Laurier | ||
1 stuk(s) |
|
€ 1,30 | |
Voor de saus: |
|||
2 | Perssinaasappels | ||
1 tl. | Balsamico | ||
50 ml | Schmand (zure room) | ||
50 ml | Room | ||
1 el. | Bloem | ||
2 el. | Veenbessenjam (Preselbeeren) | ||
naar smaak | Zout | ||
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Keukenmachine | |||
Zeef | |||
Braadslee | |||
Aardappelpers |
Stap voor stap

- Verwarm de oven voor op 175° C.
- Was de groenten zorgvuldig en snij ze julienne.

Doe ze in een bak en hutsel ze goed door elkaar.

- Maak de ganzenfilets droog met een stuk keukenpapier.
- Snij de vette kant ruitgewijs in (niet te diep).

- Kruid ze met onze meerdanvlees.nl-kruidenmix of met zout en peper en bak ze snel aan weerszijden aan in een gloeiend hete koekenpan.Boter of olie hoeft niet, daar heeft de gans zelf een rijke voorraad van.

- Maak een bedje van de groenten in een ovenslee en leg de filets erop.
- Het braadvet uit de koekenpan evenredig verdelen over het groentenbedje.
- Zet de braadslee in de oven.
- Doe na 15 minuten de fond erbij.
Bereiding:
- Nu een uur laten stoven en af en toe de groenten iets door elkaar hutselen.
- Daarna de gans uit de oven halen, de groenten afgieten en het vocht opvangen.
- Groenten goed uit laten lekken.
- De bloem aanlengen met een paar eetlepels kookvocht.
- Goed roeren om klonten te voorkomen en vervolgens dit mengsel in het kookvocht storten.
- Het vocht nu aan de kook brengen en laten binden.
- Ondertussen de sinaasappels persen en het sap door een zeef bij de saus doen.
- Weer laten binden. Nu de kruiden, de balsamico en de veenbessenjam erbij doen.
- Van het vuur halen en de room en zure room toevoegen.
- Goed vermengen. Klaar!
Wijntip:

Ja, wie durft het, hier geen Duitse wijn bij aan te bevelen? Daarom dus een Müller-Thurgau uit de Rheingau.

Dit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner. Iets na? U raadt het al. Apfelstrudel natuurlijk!