Recept van Yvonne - Salade van zachte tarwe en feta

Heerlijk in de hete zomerdagen! - Maaltijdsalade - 4 personen

Salade van zachte tarwe en feta

 

Alweer een salade met feta als smaakmaker. Heerlijk in de hete zomerdagen!

Ingrediënten:        
175 gr. spelt (heel)    
1   kleine stronk broccoli    
2   kleine wortels    
2   San Marzanotomaten    
50 gr. groene olijven zonder pit, liefst zoete    
50 gr. zwarte olijven zonder pit    
125 gr. feta    
4 el. olijfolie    
½ el. witte wijnazijn    
    zout & peper uit de molen    

Voorbereiding:
Kook de spelt bijtgaar (volg de instructies op het pak: sommige soorten zijn voorgekookt dus de bereidingstijd kan sterk verschillen!) Giet af en laat afkoelen. Pluk de broccoli tot kleine rosetjes uiteen. Snij de wortels in staafjes en blancheer deze beide groenten 5 minuutjes in kokend water met wat zout. Laat ook deze goed uitlekken en afkoelen. Ontpit de tomaten en snij ze in blokjes. Snij de olijven in dunne schijfjes. Snij tenslotte de feta in blokjes.

Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een ruime kom en schep voorzichtig door elkaar.
 Voeg de olijfolie en de azijn toe. Breng op smaak met zout en peper. Zet voor het serveren een half uur in de koelkast. Klaar!

Wijntip:
Een frisse witte Italiaanse wijn.

San Marzano

Het zijn de lekkerste tomaten van deze aardbol. San Marzano, een variëteit langwerpige tomaat uit Zuid-Italië die het beste geschikt is voor soepen en sauzen. Ze hebben iets weg van de bij ons beter bekende Roma-tomaat, maar hebben minder pitten en dikker vruchtvlees, zijn minder zuur en hebben meer suiker. De overlevering wil dat de zaden van de eerste San Marzano in de achttiende eeuw door het Koninkrijk Peru werden geschonken aan het toenmalige Koninkrijk Napels. De eerste planten ontkiemden in een dorp bij Napels, San Marzano, aan de voet van de Vesuvius. De vulkanische grond, die naar zeggen het grondwater filtert van allerlei schadelijke stoffen, schijnt de belangrijkste reden te zijn geweest voor het enorme succes van deze soort in de streek rond Napels. San Marzano's komen veel voor in blik. Let er wel op dat echte San Marzano's het EU-kenmerk DOP hebben (Denominazione di Origine Protetta).

 

Ingrediënten