Recept van Mats - Bigos

Traditionele Poolse stoofpot van zuurkool, witte kool en vlees - Hoofdgerecht - 6-8 personen

Bigos

Bigos is een traditionele Poolse stoofpot van zuurkool, witte kool en vlees. Er zijn, zoals vaak het geval is met nationale gerechten, veel varianten. Iedere familie claimt het geheime, originele recept. Als vlees kan men eigenlijk van alles gebruiken. Somigen vinden dat bigos een jachtschotel is van origine, en gebruiken daarom wild.  In het moderne Polen wordt vaak overgebleven vlees gebuikt, dus reeds gegaard en "gerecycled".

Kielbasa
Kielbasa is in Polen gewoon worst. Het woord stamt af van het Hongaarse kolbász, u raadt het al, worst. In de rest van de wereld is het woord kielbasa "worst uit Polen" gaan betekenen. De worst die we dan meestal bedoelen is de poolse "Kielbasa zwyczajna", oftwel "gewone worst", een wat grove, vette rookworst die in Polen rauw, gebakken en gekookt wordt gegeten.  Kielbasa is erg populair in het barbecue- en kampvuurseizoen.
Er zijn inmiddels in Nederland legio "Sklepy", Poolse winkels. Mocht u niet aan Kielbasa kunnen komen, gebruik dan rookworst. Dat komt vrij dicht in de buurt.

Voorbereiding:
Was de zuurkool zorgvuldig in koud water om de zure smaak te milderen. Kruid het vlees met onze beroemde Meerdanvlees vleeskruidenmix of met zout en peper en bak het even snel aan in wat boter. Het hoeft beslist niet gaar te zijn. Breng een glas water aan de kook en week hierin de pruimen en de paddestoelen gedurende 30 minuten. Snij de kool ondertussen in zo dun mogelijke slierten. Als u heeft - met een keukenmachine. Hak de ui fijn. Smelt wat reuzel of vet spek en bak daarin de gehakte ui glazig in een cocotte of braadpan. Voeg dan de witte kool toe en schep een paar keer goed om. Doe een deksel op de pan en laat de kool op een laag vuur zacht worden. Wacht tot de kool ongeveer tot de helft geslonken is. Snij nu het vlees in grove stukken en verwijder eventuele botten. Snij de kielbasa en de verse worst in grove stukken. Voeg het vlees, de zuurkool, de worst, de gepelde tomaten en de laurier toe. Giet de wijn bij het mengsel van pruimen en paddestoelen, meng even en giet dit bij de andere ingrediënten in de pan. Meng alles goed door elkaar en breng aan de kook.

Bereiding:
Verminder de warmtebron en stoof het gerecht op een laag vur in 1.5 uur gaar. Breng (voorzichtig) op smaak met zout en peper.

Serveertip:
Dit gerecht wordt gegeten met gekookte aardappels of zuurdesembrood (klik hier voor recept). Zoals met heel veel stoofschotels en gerechten uit de traditionele internationale keuken is ook dit gerecht de tweede dag opgewarmd het lekkerst.

Wijntip:
Wijn? Vodka of bier!

Eet smakelijk

 

 

Ingrediënten

Maak een keuze:

300 gram Kielbasa
300 gram
per 250g
€ 3,30
3 stuk(s)
per 100g
€ 1,60
3 stuk(s)
per 100g
€ 1,90

En (maak een keuze):

5 stuk(s)
per 125g
€ 1,60
5 stuk(s)
per 125g
€ 1,30
1 stuk(s)
per 500g
€ 9,10
2 stuk(s)
per 300g
€ 3,80
3 stuk(s)
per 200g
€ 2,60

En verder:

500 gram Wijnzuurkool
1 Kleine wittekool
50 gram Eekhoorntjesbrood (gedroogd)
50 gram Vet spek of reuzel
1 stuk(s)
€ 1,30
100 gram Gedroogde pruimen
1 blaadje Laurier
1 Middelgrote ui
70 ml Rode wijn
3 Gepelde tomaten
naar smaak Zout en peper uit de molen

Voor de garnituur:

1 Zuurdesembrood (klik voor recept)
50 ml Water
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Cocotte
Keukenmachine Eventueel