Recept van Mats - Steak met gemengde paddenstoelen
Een vleugje Verenigde Staten met een continentaal-Europese draai - Hoofdgerecht - 4 personen

Een vleugje Verenigde Staten met een continentaal-Europese draai eraan: proef de intense smaak van een steak van ons weergaloze rundvlees, in combinatie met Italiaanse aroma's en de geuren van verse paddestoelen.
Porterhouse Steak
Voorbereiding:
- Kneus de peperkorrels met de platte kant van een mes.
- Verwijder de stengels van de rozemarijn en hak de blaadjes grof.
- Haal de steaks minstens 30 minuten voor de bereiding uit de koelkast.
- Wrijf ze aan beide zijden in met een mengsel van gekneusde peper en gehakte rozemarijn.
Bereiding:
- Zet een bakpan op middelhoog vuur.
- Doe er 2 el olijfolie in, met een beetje rozemarijn en de knoflook.
- Laat 30 seconden sauteren.
- Voeg dan alle paddenstoelen toe en laat ongeveer 2 minuten bakken totdat de paddenstoelen zacht worden.
- Doe nu ½ el van de balsamico erbij en roer goed om.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Verhit ondertussen een grote gietijzeren bakpan op hoog vuur.
- Kruid de steaks met onze kruidenmix, vlak voor u ze
- in de gloeiend hete pan legt, zonder olie of boter.
- Bak aan twee kanten (2 minuten per kant voor “rare”, 3 voor “medium”).
- Haal de steaks uit de pan en laat ze rusten op een snijplank.
- Doe nu de rest van de balsamico in de pan waarin u het vlees heeft gebakken, samen met de bouillon.
- Laat onder voortdurend roeren snel inkoken (klein beetje maar) op hoog vuur.
Texas vleesplank
Serveertip:
Serveer de steaks op een bord, zeef er saus overheen (om de harde bakresten tegen te houden) en garneer af met de paddenstoelen. Klaar!
Mocht u de saus wat te zuur vinden, kunt u hem iets aanzoeten met kandijstroop tijdens het indampen.Als garnituur raden wij aan: gestoofde haricots verts met wortelen en aardappelgratin.
Dit dinertje kunt u het best eindigen met een sterk smakend dessert: Mousse au chocolat bijvoorbeeld, of, om een beetje in Amerika te blijven, een mi-cuit chocolate brownie!
Wijntip:
De wijn kiezen we natuurlijk ook uit de Nieuwe Wereld, om in het zelfde thema te blijven: Een mooie rode old vine Zinfandel uit de Napa Valley, bijvoorbeeld een Girard, past hier uitstekend bij. Wilt u het toch iets dichter bij huis houden, probeer dan een Vosne-Romanée of een Chambertin (overigens, de lievelingswijn van Napoleon) uit de Bourgogne.
Ingrediënten
Maak een keuze: |
|||
4 stuk(s) |
per 150g
|
€ 8,45 | |
4 stuk(s) |
per 150g
|
€ 3,90 | |
4 stuk(s) |
per 150g
|
€ 3,45 | |
4 stuk(s) |
per 150g
|
€ 4,45 | |
4 stuk(s) |
per 150g
|
€ 5,20 | |
4 stuk(s) |
per 150g
|
€ 9,25 | |
4 stuk(s) |
per 150g
|
€ 4,70 | |
4 stuk(s) |
per 150g
|
€ 5,60 | |
4 x 150 gram zelf snijden |
per 2000g
|
€ 48,40 | |
4 x 150 gram zelf snijden |
per 1500g
|
€ 31,85 | |
4 stuk(s) |
per 150g
|
€ 4,70 | |
4 x 150 gram zelf snijden |
per 400g
|
€ 11,85 | |
4 stuk(s) |
per 200g
|
€ 6,60 | |
4 stuk(s) |
per 225g
|
€ 9,20 | |
4 x 200 gram zelf snijden |
per 1000g
|
€ 31,15 | |
4 stuk(s) |
per 200g
|
€ 6,70 | |
4 stuk(s) |
per 200g
|
€ 9,20 | |
4 x 150 gram zelf snijden |
per 2000g
|
€ 87,70 | |
4 stuk(s) |
per 150g
|
€ 4,70 | |
4 stuk(s) |
per 500g
|
€ 15,60 | |
4 stuk(s) |
per 500g
|
€ 16,00 | |
4 stuk(s) |
per 400g
|
€ 12,80 | |
4 stuk(s) |
per 350g
|
€ 10,30 | |
4 x 150 gram zelf snijden |
per 1000g
|
€ 30,25 | |
1 stuk(s) |
per 225g
|
€ 15,80 | |
4 stuk(s) |
per 180g
|
€ 5,80 | |
4 x 150 gram zelf snijden |
per 1600g
|
€ 49,80 | |
4 stuk(s) |
per 180g
|
€ 6,10 | |
4 stuk(s) |
Rib-eye grain fed Australisch
per 250g
|
||
4 stuk(s) |
per 200g
|
€ 10,25 | |
En verder: |
|||
2 takjes | Rozemarijn | ||
handje vol | Gekneusde zwarte peperkorrels | ||
2 tn. | Gehakte verse knoflook | ||
150 gram | Oesterzwammen | ||
2 | Kruidnagelen, gebroken | ||
150 gram | Shi-take | ||
2,5 el. | Balsamico | ||
50 ml | Runderbouillon (klik voor recept) | ||
1 stuk(s) |
|
€ 1,30 | |
naar behoeven | Olijfolie | ||
Deze heerlijk vleessoorten kunnen ook: |
|||
4 x 150 gram zelf snijden |
per 2200g
|
€ 119,95 | |
4 x 150 gram zelf snijden |
per 1100g
|
€ 25,75 | |
4 x 150 gram zelf snijden |
per 2400g
|
€ 124,60 | |
4 x 150 gram zelf snijden |
per 2100g
|
€ 77,55 | |
4 x 150 gram zelf snijden |
per 2000g
|
€ 91,90 | |
4 x 150 gram zelf snijden |
per 1600g
|
€ 52,85 | |
4 x 150 gram zelf snijden |
per 80g
|
€ 2,60 | |
4 x 150 gram zelf snijden |
per 5000g
|
€ 138,25 | |
4 x 150 gram zelf snijden |
per 3000g
|
€ 127,15 | |
4 x 150 gram zelf snijden |
per 5000g
|
€ 244,85 | |
4 x 150 gram zelf snijden |
per 500g
|
€ 14,70 | |
4 x 150 gram zelf snijden |
per 1000g
|
€ 39,00 | |
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Koekenpan | |||
Zeef |