Recept van Mats - Steak met gemengde paddenstoelen

Een vleugje Verenigde Staten met een continentaal-Europese draai - Hoofdgerecht - 4 personen

Steak met gemengde paddenstoelen

Een vleugje Verenigde Staten met een continentaal-Europese draai eraan: proef de intense smaak van een steak van ons weergaloze rundvlees, in combinatie met Italiaanse aroma's en de geuren van verse paddestoelen. 

Porterhouse

Porterhouse Steak

Voorbereiding:

  • Kneus de peperkorrels met de platte kant van een mes.
  • Verwijder de stengels van de rozemarijn en hak de blaadjes grof.
  • Haal de steaks minstens 30 minuten voor de bereiding uit de koelkast.
  • Wrijf ze aan beide zijden in met een mengsel van gekneusde peper en gehakte rozemarijn.

Bereiding:

  • Zet een bakpan op middelhoog vuur.
  • Doe er 2 el olijfolie in, met een beetje rozemarijn en de knoflook.
  • Laat 30 seconden sauteren.
  • Voeg dan alle paddenstoelen toe en laat ongeveer 2 minuten bakken totdat de paddenstoelen zacht worden.
  • Doe nu ½ el van de balsamico erbij en roer goed om.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit ondertussen een grote gietijzeren bakpan op hoog vuur.
  • Kruid de steaks met onze kruidenmix, vlak voor u ze
  • in de gloeiend hete pan legt, zonder olie of boter.
  • Bak aan twee kanten (2 minuten per kant voor “rare”, 3 voor “medium”).
  • Haal de steaks uit de pan en laat ze rusten op een snijplank.
  • Doe nu de rest van de balsamico in de pan waarin u het vlees heeft gebakken,  samen met de bouillon.
  • Laat onder voortdurend roeren snel inkoken (klein beetje maar) op hoog vuur.

stoere vleesplank texas

Texas vleesplank

Serveertip:
Serveer de steaks op een bord, zeef er saus overheen (om de harde bakresten tegen te houden) en garneer af met de paddenstoelen. Klaar!
Mocht u de saus wat te zuur vinden, kunt u hem iets aanzoeten met kandijstroop tijdens het indampen.Als garnituur raden wij aan: gestoofde haricots verts met wortelen en aardappelgratin.
Dit dinertje kunt u het best eindigen met een sterk smakend dessert: Mousse au chocolat  bijvoorbeeld, of, om een beetje in Amerika te blijven, een mi-cuit chocolate brownie!

rode wijn

 

Wijntip:
De wijn kiezen we natuurlijk ook uit de Nieuwe Wereld, om in het zelfde thema te blijven: Een mooie rode old vine Zinfandel uit de Napa Valley, bijvoorbeeld een Girard, past hier uitstekend bij. Wilt u het toch iets dichter bij huis houden, probeer dan een Vosne-Romanée of een Chambertin (overigens, de lievelingswijn van Napoleon) uit de Bourgogne.

Mats eet smakelijk

Mats signatuur

Ingrediënten

Maak een keuze:

4 stuk(s)
per 150g
€ 8,00
4 stuk(s)
per 150g
€ 3,80
4 stuk(s)
per 150g
€ 3,40
4 stuk(s)
per 150g
€ 4,10
4 stuk(s)
per 150g
€ 5,10
4 stuk(s)
per 150g
€ 8,75
4 stuk(s)
per 150g
€ 8,75
4 stuk(s)
per 150g
€ 4,55
4 stuk(s)
per 150g
€ 5,85
4 x 150 gram zelf snijden
per 2000g
€ 56,10
4 x 150 gram zelf snijden
per 1500g
€ 31,05
4 stuk(s)
per 150g
€ 4,15
4 stuk(s)
per 150g
€ 4,55
4 x 150 gram zelf snijden
per 400g
€ 11,55
4 stuk(s)
per 150g
€ 6,35
4 stuk(s)
per 200g
€ 6,25
4 stuk(s)
per 225g
€ 8,95
4 x 200 gram zelf snijden
per 1000g
€ 29,50
4 x 200 gram zelf snijden
per 1000g
€ 38,80
4 stuk(s)
per 200g
€ 6,45
4 stuk(s)
per 200g
€ 9,15
4 x 150 gram zelf snijden
per 2000g
€ 75,90
4 stuk(s)
per 150g
€ 4,70
4 stuk(s)
per 500g
€ 14,75
4 stuk(s)
per 500g
€ 15,20
4 stuk(s)
per 400g
€ 12,15
4 stuk(s)
per 350g
€ 9,45
4 x 150 gram zelf snijden
per 1000g
€ 28,65
1 stuk(s)
per 225g
€ 15,05
4 stuk(s)
per 180g
€ 5,50
4 x 150 gram zelf snijden
per 500g
€ 16,90
4 x 150 gram zelf snijden
per 1600g
€ 39,90
4 stuk(s)
per 180g
€ 4,95
4 stuk(s)
per 150g
€ 5,60
4 stuk(s)
Rib-eye grain fed Australisch
per 250g
4 stuk(s)
per 200g
€ 9,80

En verder:

2 takjes Rozemarijn
handje vol Gekneusde zwarte peperkorrels
2 tn. Gehakte verse knoflook
150 gram Oesterzwammen
2 Kruidnagelen, gebroken
150 gram Shi-take
2,5 el. Balsamico
50 ml Runderbouillon (klik voor recept)
1 stuk(s)
€ 1,30
naar behoeven Olijfolie
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Koekenpan
Zeef