Recept van Mats - Bucatini alla gricia

Uit de traditionele Italiaanse keuken - Pastagerecht - 4 personen

Bucatini alla gricia

Marco Polo, één van onze oudste "urban legends", mag dan wel of niet hebben bestaan, Amerika werd veel later ontdekt dan China. Dat is een feit. Pasta komt daarom in de geschiedenis van Italië veel eerder ten tonele dan tomaten. Niet voor niets dus beweren ze in Amatrice dat hun "Spaghetti all'Amatriciana" ook vóór de ontdekking van Amerika bestonden, maar dan zonder tomaat. En die heten, tot op de dag van vandaag, "Alla Gricia", vernoemd naar een nabij Amatrice gelegen gehucht, Griciano.

Ingrediënten

400 gram Bucatini, rigatoni of spaghetti
250 gram
per 1600g
€ 32,75
150 gram Pecorino Romano
naar smaak Zout en zwarte peper uit de molen
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Vergiet
Rasp

Stap voor stap

Voorbereiding

  • Snij de guanciale in blokjes of reepjes.
  • Zet een pan op en doe de guanciale erin.
  • Breng een pan met ruim water aan de kook. Zout het water ietsjes minder dan u normaal zou doen met pasta. Dit omdat de guanciale en de pecorino al erg zout zijn.
  • Laat de guanciale op een matig vuurtje bruin worden. Roer af en toe om. Er zal heel wat vet vrij komen. Dat vet hebben we straks nodig voor de saus.

Bereiding

Ondertussen kookt u de pasta beetgaar. Giet de pasta goed af en voeg deze bij de guanciale. Hou een beetje "acqua della pasta" (kookvocht) achter de hand. Schep het geheel goed om op een laag vuurtje, breng op smaak met flink wat zwarte peper en voeg beetje bij beetje de geraspte kaas toe. Voeg eventueel wat kookvocht toe om een smeuïg geheel te verkrijgen. Klaar!

Serveertip

Bucatini alla gricia

Serveer bij deze pasta alla gricia alleen nog wat geraspte pecorino.

Wijntip:

Bucatini alla gricia

Dit gerecht is heerlijk maar wel erg pittig en aan de vette kant. Twee wijnen die dit goed kunnen hebben zijn een Chianti Classico en een Sagrantino di Montefalco, die iets intenser is en meer tannine heeft.