Recept van Erik - Varkenshaas met uienroomsaus
Een klassieker - Hoofdgerecht - 4 personen

Telyatina po Orlovski
Er wordt wel eens beweerd dat dit gerecht, dat we regelmatig zien in de Nederlandse horeca, een verbastering is van Telyatina po-Orlovski (телятина по-орловски, bij ons bekend als Veau Orloff), een uitvinding van de Franse (!) chef Urbain Dubois, die werkte aan het hof van de Russische prins Alexej Orlov in de 19e eeuw. Als dat zo is, dan is er van het originele recept niet zo gek veel overgebleven. Maar daarover misschien later. Wat wel zo is - dit recept, varkensvlees met uienroomsaus, is ronduit heerlijk!
Ingrediënten
Maak een keuze: |
|||
2 stuk(s) |
Varkenshaas iberico
per 375g
|
||
4 stuk(s) |
per 120g
|
€ 2,10 | |
4 stuk(s) |
per 150g
|
€ 2,20 | |
4 x 100-200 gram |
per 1000g
|
€ 11,70 | |
4 stuk(s) |
per 160g
|
€ 2,80 | |
En verder: |
|||
2-4 el. | Geklaarde boter | ||
Voor de saus: |
|||
½ | Rode ui | ||
1 | Middelgrote witte ui | ||
300 ml | Room | ||
naar behoeven | Boter | ||
naar smaak | Zout & peper uit de molen | ||
Of: |
|||
1 stuk(s) |
|
€ 1,30 | |
Stap voor stap
Vooorbereiding:

Haal het vlees minstens 30 minuten voor de bereiding uit de koelkast. Vouw eventueel het dunne eind van de haas terug en zet het vast met een tandenstoker (anders wordt het te snel gaar - zie afbeelding).
Bereiding:
- Kruid de haas naar believen. Gebruik zout en peper of de kruidenmix van meerdanvlees.nl.
- Bak de haas aan in hete, geklaarde boter, zoals een biefstuk, aan beide kanten, en schroei mooi dicht.
- Gaar het vlees, eventueel op een iets minder harde vlam, een minuut of 3 per zijde.
- Haal ze uit de pan en laat ze rusten.
De saus:
Bak de ui in de boter die in de pan is gebleven tot hij glazig is. Temper de warmtebron ietsjes en voeg de room toe. Laat de saus langzaam indikken. Breng op smaak met zout en peper.
Serveertip:

Serveer de haas met de saus. Een goede garnituur zijn kriel en broccoli of gebakken aardappels en groene kool. Trancheer de hazen in 3-4 grove sneden en leg het vlees op de saus. Staat was sjieker. De saus wordt extra lekker als u er een beetje kalfsfond bij in doet. Een scheutje witte wijn vinden sommigen ook erg op hun plaats.
Wijntip:

Dit gerecht is lekker met een mooie rosé uit Tavel.