Recept van Mats - Eigengemaakte spareribs met originele, Amerikaanse, huisgemaakte spareribs-saus

Hickory smoke - Hoofdgerecht - 6-8 personen

Eigengemaakte spareribs met originele, Amerikaanse, huisgemaakte spareribs-saus

We mogen vinden van de Amerikaanse culinaire wereld wat we willen, maar hun spareribs zijn nauwelijks te overtreffen. Wij van meerdanvlees.nl denken dat we met dit recept erg dicht bij het onthullen van het Amerikaanse geheim zijn gekomen.

Wij van meerdanvlees maken onze spareribs zelf. U kunt in de categorie spareribs kiezen uit voorgemarineerde, onbehandelde en kant-en-klare spareribs.

Dit recept bevat een ingrediënt dat in Nederland niet op elke hoek te koop is: Liquid Smoke, een vloeistof die vlees een smaak verleent alsof het gerookt is boven een Hickory-houtvuur. De echte puristen onder ons zullen natuurlijk zeggen dat zo'n nepgeurtje niks is en dat, als het gerookt moet worden, er gewoon gerookt moet worden. Anderen zullen juist zeggen dat liquid smoke, een NATUURPRODUCT (gewoon in water gevangen rook), gezonder is omdat het geen gevaarlijke afvalstoffen bevat. Hoe dan ook - het is facultatief, m.a.w. als u het niet kunt vinden, geeft niets, wordt het toch nog lekker!

liquid smoke

Ingrediënten

Maak uw keuze:

4 stuk(s)
per 800g
€ 8,00
5 stuk(s)
per 600g
€ 6,20

En verder:

100 g (bruin) Basterdsuiker
1 Ui (middelgroot)
3 tn. Knoflook
200 ml Tomatenketchup
2 Sjalot (klein)
4-5 el. Rookaroma
naar behoeven (Zout) en peper

Voor de garnituur:

1 kilo Home fries (klik voor recept)
700 gram Coleslaw (klik voor recept)
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Braadslee met rooster
Penseel
Sauteuse
Oven

Stap voor stap

Hoe gaat het in z'n werk?

Verwarm de oven voor op 180 C°. Gebruik dikke of dunne spareribs, naar eigen smaak.
Snijd de spareribs op serveermaat (2-3 ribben). Leg ze op een rooster in een braadslee en zet deze in de oven. Bak ze 30 minuten. Ondertussen doet u alle andere ingrediënten in een sauspan. Breng aan de kook en laat zachtjes koken gedurende 20 minuten. Af en toe roeren. Giet het bakvocht uit de braadslee, haal het rooster eruit en leg de spareribs terug. Giet de saus er overheen. Sluit de braadlsee af met een deksel en stoof de spareribs 40 minuten tot ze gaar zijn. Haal nu het deksel van de braadslee en bak nog 30 minuten. Penseel om de 5 minuten wat saus van de bodem van de braadslee over de spareribs.

Serveertip

Eigengemaakte spareribs met originele, Amerikaanse, huisgemaakte spareribs-saus

Serveer met brood en "corn on the cob" (maiskolfje), of met coleslaw en home fries (klik op het ingrediënt in de ingrediëntenlijst voor het recept).

Wijntip

Eigengemaakte spareribs met originele, Amerikaanse, huisgemaakte spareribs-saus

Wijn bij spareribs? Hmm... Een niet te gek dure Merlot misschien? Of toch maar een pilsje? Als het maar geen cola is:) Hoewel....er is ook een beroemde spareribmarinade met cola!