Recept van Yvonne - Milanees pizzadeeg (ook geschikt om focaccia mee te maken)

Een meer wereldse verhouding tussen deeg en vulling - Basisrecept

Milanees pizzadeeg (ook geschikt om focaccia mee te maken)

Milanezen zijn de 'no-nonsense'-italianen: harde werkers, geen flauwekul, efficiëntie, vooruitkijken, dat slag. Minder van dat 'dolce vita'-gevoel dan de Romeinen en de zuiderlingen. In het eten is het niet anders - ze houden van makkelijk, snel, goedkoop, voedzaam zonder rompslomp. En dat is zelfs aan hun pizza te zien. De bodem is dikker dan in het Zuiden, er zit dus relatief minder vulling op en je wordt er eerder vol van. Win-win-situatie.

De Milanese pizza onderscheidt zich van andere Italiaanse pizza's op een paar punten: ten eerste - hoe zou het anders kunnen - ben je er veel minder lang mee bezig. Efficiency, weet u nog? Ten tweede wordt deze pizza in een vorm gebakken.

Maar hoe maak je dat deeg nou? Een van de bekendste Milanese pizzeria's is Spontine, vlak bij de Piazza del Duomo in hartje MIlaan. Hun pizza, die ook wel 'hoge pizza' (pizza alta) wordt genoemd, vormt zo'n beetje de basis van de Milanese pizzacultuur. Vandaar dat we het recept van Spontini overnemen:

Ingrediënten

1,5kg Meel (tipo '00')
1l Water (kamertemperatuur)
15g Verse biergist
15g Zeezout

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Bakvorm 1
Deegroller 1
Mengkom 1

Stap voor stap

Kuiltje graven

Stort het meel op de werkbank, maak er een kuiltje in zoals voor het maken van zelfgemaakte pasta. Meng in een kom het water en de gist tot de gist volledig is opgelost.

Giet het mengsel langzaam in het kuiltje.

Voeg nu het zout toe.

Kneden met de hand

Kneed met beide handen tot een mooi glad geheel ontstaat, niet al te stug. Het deeg moet elastisch zijn en niet al te vochtig.

Riposo

20-30 minuten uur moet het deeg nu rusten.

Vet de pizzavorm of het bakblik in met olie. 

Rol het deeg nu uit met een roller en laat opnieuw 30 minuten rusten.

Bakken

Nadat u de toppings (behalve mozzarella) toevoegt gaat de bakvorm de op 250 °C voorverwarmde oven in. Na 15 minuten haalt u de bakvorm uit de oven, prikt u een aantal gaatjes in de bodem, voegt u de mozzarella toe en bekt u het geheel in 3 minuten af. 

Milanese pizza wordt in rechthoekige stukken of punten geserveerd.

Kijk ook eens naar andere recepten voor pizzadeeg

Foto: met dank aan Pizzeria Spontini, Milaan

 Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant