Recept van Mats - Gebraden wildzwijnsfilet met gekonfijte sjalotten en gestoofde rode kool

met eekhoorntjesbrood - Hoofdgerecht - 4 personen

Gebraden wildzwijnsfilet met gekonfijte sjalotten en gestoofde rode kool

Voorbereiding:

Kruid de filet(s) met zout en peper of met onze meerdanvlees.nl kruidenmix. Maak de sjalotten schoon en snij ze overlangs in tweeën. Verwarm de oven voor op 180-200 graden. Als u met gedroogd eekhoorntjesbrood start, regenereer de paddestoelen dan in lauwe melk. Dit kan een aantal uren duren. Snij de verse paddestoelen in plakjes.

Bereiding:

Laat in een gietijzeren braadpan een paar eetlepels olijfolie heet worden. Braad de filets op hoog vuur aan. Voeg de sjalotten toe, samen met de laurier en de tijm. Laat even sudderen. Giet een fatsoenlijk glas water in de pan en sluit onmiddellijk af met een deksel om de dampen vast te houden. Zet de braadpan in de oven en stoof gedurende 20 minuten gaar. Eventueel van tijd tot tijd water toevoegen indien nodig.

Ondertussen wast u de rode kool en snijdt u hem ragfijn. Laat een beetje olijfolie en een beetje boter heet worden in een hoge koekenpan of wok, en doe de kool erbij. Geen deksel op de pan doen en geen vocht toevoegen, om de mooie kleur van de kool niet te bederven en de kool iets krokant te houden. In 20-25 minuten gaar stoven op middelhoog vuur, regelmatig omscheppen. Tegen het einde van de kooktijd op smaak brengen met peper en zout.

De geregenereerde paddestoelen in een zeef uit laten lekken. De paddestoelen sauteren in een koekenpan met een beetje boter. Wacht tot het meeste vocht is verdampt. Haal de braadpan uit de oven. Haal de filets eruit en giet het overgebleven braadvocht in een kom. Voeg de paddestoelen daaraan toe.

Serveer op een bedje met rode kool, en garneer af met de saus. Klaar!

Tip: 

Puree van selderij, van schorseneren, aardappelen, en van kastanje zijn allevier erg lekker hierbij. Als wijn raden wij u een rondborstige, edele wijn aan. Uit de Bourgogne zou dat een Volnay, een Chambertin, of een Pommard kunnen zijn. Uit de Bordeaux past een Margaux erg goed. Wie prefereert geen persoonlijke lening af te hoeven sluiten om deze wijnen te bekostigen verwijzen we naar een aantal uitstekende alternatieven: Een Chinon uit de Loirevallei, of een Corbieres uit de Languedoc Rousillon. 

HulstDit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.

Eekhoorntjesbrood bakkenVers eekhoorntjesbrood in de pan

Ingrediënten

4 stuk(s)
per 200g
€ 8,30
6 Sjalotten
1 Rodekool
1 grote of 50g gedroogd Eekhoorntjesbrood
2 blaadjes Laurier
2 takjes Tijm
naar behoeven Olijfolie
naar smaak Zout&peper
naar behoeven Boter
1 stuk(s)
€ 1,30
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Cocotte