Recept van Erik - Gratin van kabeljauw en heilbot met witbier, bisque d'homard en crème fraîche

Recept met een ster - Hoofdgerecht - 6 personen

Gratin van kabeljauw en heilbot met witbier, bisque d'homard en crème fraîche

Een bijzondere samenstelling van bestanddelen die leiden tot een symfonische smaakapotheose...

Ingrediënten

Maak uw keuze:

3 stuk(s)
per 200g
€ 5,90
3 stuk(s)
per 200g
€ 5,90
3 stuk(s)
per 200g
€ 8,10
3 stuk(s)
per 200g
€ 8,10

En verder:

3 stuk(s)
per 200g
€ 6,40
200 ml WItbier, bijv. Hoegaarden
200 ml Crème fraîche
200 ml Bisque d'homard (kreeftensoep)
60 ml Gruyère, geraspt
3 Aardappels
6 Boterraap
naar smaak Zout & peper uit de molen
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Oven
Bakblik
Terrine 6

Stap voor stap

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 180° C. Kook de aardappels tot beetgaar in zout water, en snij er plakjes van.  Leg deze trapsgewijs op elkaar, op een met boter ingevet bakblik. Schil de boterrapen en kook ze tot ze gaar zijn.

Bereiding

Verdeel ondertussen de vis in 6 gelijke porties en verdeel de heilbot en de kabeljauw evenredig over 6 ovenvaste schaaltjes (terrines). Kruid de vis met zout en peper. Maak een mengsel van de kreeftensoep (tenzij u zin heeft ook deze zelf te bereiden kunt u hiervoor een kreeftensoep uit blik voor gebruiken), de room en het bier. Giet dit in gelijke porties over de vis.

Zet de schaaltjes in de oven en stoof de vis ca. 10 minuten tot hij gaar is. Bestrooi nu de schaaltjes met de geraspte kaas en plaats onder de ovengrill, samen met de schijfjes aardappel, die u ook bestrooit met kaas. Gratineer tot een dun korstje ontstaat. Giet de boterrapen af, haal ze even door wat gesmolten boter. Klaar!

Serveertip:

Gratin van kabeljauw en heilbot met witbier, bisque d'homard en crème fraîche

Serveer de cassolette op een onderbord en waarschuw uw gasten dat ze gloeiend heet zijn. Garneer of met de boterrapen, de aardappelgratin en een plukje groen.

Wijntip:

Gratin van kabeljauw en heilbot met witbier, bisque d'homard en crème fraîche

Niet al te gewichtig... Een fruitige witte wijn, zoals een Staphylé uit het Verdicchio-gebied. Een Bianco del Veneto van Lenotti kan ook prima.