Recept van Yvonne - Aardappelgnocchi

Gnocchi di patate - Basisrecept - 6-8 personen

Aardappelgnocchi

Gnocchi (uitspr. njokkie) zijn deegkussentjes die in principe gemaakt kunnen worden van een groot aantal verschillende meelsoorten of zetmeelhoudende producten, zoals tarwe, rijst, aardappelen, brood, en peulvruchten. De meest voorkomende soort zijn toch wel de "gnocchi di patate", aardappelgnocchi. In de Italiaanse keuken zijn ook gnocchi van griesmeel erg populair. Bovendien bestaat een pastasoort die gnocchi of gnocchetti heet. Deze heeft eigenlijk niet veel meer met de echte deegkussentjes te maken dan in de vorm, die er vaag op lijkt. Gnocchi zijn meestal rond van vorm en worden gekookt in water of bouillon, en geserveerd met verschillende sauzen. Vaak wordt aan het deeg een product toegevoegd, zoals spinazie, pompoen, of rode biet, dat niet alleen de smaak beïnvloedt, maar natuurlijk ook zorgt voor een mooie kleur.

Ingrediënten

1 kg Kruimige aardappel
300 gram Bloem
1 Ei

Eventueel voor de kleur:

1 Gekookte gemalen spinazie
1 Pompoenpuree
1 Gekookte gemalen rode biet

Of natuurlijk:

1 stuk(s)
Gnocchi di patate

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Groentenmolen

Stap voor stap

Bereiding:

Kook de aardappelen in de schil goed gaar. Schil ze en pureer ze in een groentenmolen. Stort de aardappelmassa uit op een werkblad. Voeg de bloem toe, wat zout en wat peper. Maak een kuiltje in het midden en voeg het ei toe. Kneed nu snel met de handen vanuit het midden tot een samenhangend geheel ontstaat. Kneed niet te lang door, anders wordt de massa te slap.

Laat het deeg een paar minuten rusten. Vorm daarna van het deeg een slangetje van ongeveer 1,5 cm dik. Snij de slang in stukjes van ongeveer 1,5 cm. Geef de gnocchi's eventueel vorm door ze met de achterkant van een vork een keer om hun as te laten draaien.

Kook de gnocchi in ruim kokend water. Zodra ze boven komen drijven zijn ze klaar. Het koken duurt ongeveer 2-3 minuten

Serveertip

Aardappelgnocchi

Gnocchi zijn heerlijk met sugo, maar ook andere dingen kunnen, zoals deze gnocchi met crème van guanciale en radicchio.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant