Recept van Mats - Gekookte varkensrollade met Italiaanse wijnsaus

Dit is wel iets heel bijzonders. Gekookte rollade. - Hoofdgerecht - 4 personen

Gekookte varkensrollade met Italiaanse wijnsaus

Dit is wel iets heel bijzonders. Gekookte varkensfiletrollade. Perfect, gecombineerd met deze wijnsaus uit Midden-Italië. Deze saus zult u terugvinden in tal van vleesgerechten in de Italiaanse keuken; het principe van deze saus in dan ook het gebruik van het basisbouquet van het koken en/of stoven, of, zoals de Italianen dat noemen, de "odori": wortel, bleekselderij, rozemarijn (en soms basilicum).

Mats eet smakleijk

Ingrediënten

1 stuk(s)
per 1000g
€ 15,15
1 liter Kalfsbouillon (klik voor recept)
100 ml Droge witte wijn
1 stengel Bleekselderij
1 Winterpeen
1 Middelgrote ui (zie ook garnituur)
1 takje Rozemarijn
3 tn. Knoflook
naar behoeven Olijfolie
naar smaak Zout en zwarte peper uit de molen

Voor de garnituur:

50 gram Boter
300 gram Witte rijst
1 Middelgrote ui
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Staafmixer
Zeef
Vergiet

Stap voor stap

Bereiding vlees:

Maak de groenten, behalve 1 ui, grondig schoon en snij ze in grove stukken. Zet ze, samen met de gepelde knoflook en de rozemarijn aan met wat olijfolie. Voeg vervolgens de rollade toe en schroei deze dicht in de olie. Giet nu voorzichtig de bouillon erbij. Breng aan de kook. Haal het takje rozemarijn uit de pan. Laat de rollade 1,5 uur zachtjes stoven. Haal hem daarna uit de pan. Laat de bouillon tot een derde indampen. Breng op smaak met zout en peper. Pureer de groente en de knoflook met een staafmixer. Laat nog even pruttelen en zeef de verkregen saus vervolgens. 

Bereiding garnituur:

Hak de tweede ui zeer fijn en stoof deze met wat roomboter op een matig vuurtje gaar. Kook de rijst gaar in zout water, giet af, laat goed uitlekken en vermeng met de gestoofde ui en wat saus van de rollade tot u een smeuïg geheel krijgt. Breng op smaak met peper en zout.

Bijgerecht: kook wat groentetjes, zoals bijvoorbeeld een waspeen en wat suikerpeulen, beetgaar. 

Serveertip:

Gekookte varkensrollade met Italiaanse wijnsaus

Trancheer de rollade in vrij fijne plakjes. Leg de rollade op goed voorverwarmde borden, of doe de stukken in een apart bakje voor een guitige presentatie. Overgiet de rollade met de saus en garneer af met een takje groen. Doe op ieder bord een quenelle (klik voor uitleg) van de rijst en leg wat groentetjes neer. Garneer af met een klein beetje saus. Klaar!

Wijntip:

Gekookte varkensrollade met Italiaanse wijnsaus

Een mooie witte wijn met een stevig bouquet van bloemen en fruit.