Recept van Erik - Roux

Basisrecept uit de Franse keuken - de basis

Roux

Roux is de basis van tal van sauzen en gerechten uit de Franse en Italiaanse keuken. Het is een bindmiddel, een 'papje' van meel en boter, meestal in een verhouding van 5:6, dat gebruikt wordt om allerlei vloeistoffen te binden tot een dikke gladde saus. 

Afhankelijk van de mate waarin men de bloem in de bruisende boter laat garen en kleuren, onderscheidt men drie verschillende rouxsoorten:

  • Blanke roux
  • Blonde roux
  • Bruine roux 

 

Ingrediënten

6 delen Meel
5 delen Roomboter

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Cocotte 1

Stap voor stap

Boter smelten

Smelt de boter in een pan. Als de boter gesmolten is en net begint te bruisen.... gooit u de gehele hoeveelheid bloem erbij. Goed mengen met een garde of houten lepel.

U heeft nu een blanke roux verkregen. 

Meelsmaak moet eraf

De roux voorzichtig laten garen gedurende een paar minuten. Hiermee gaart de bloem en verwijnt de bloemsmaak. Afhankelijk van het gewenste resultaat laat u de bloem wel of niet op kleurkomen alvorens u de roux verder verwerkt.

Haal de pan van het vuur en laat de roux afkoelen tot lauwwarm of koud.

 

En wat kun je er nu mee?

Breng in een andere pan een vloeistof, bijvoorbeeld bouillon of melk, aan de kook. De kokende vloeistof toevoegen aan de roux. Goed mengen met een garde en opnieuw aan de kook brengen. Uw saus begint te binden. Enkele minuten blijven roeren terwijl de saus indikt. Breng op smaak. Klaar.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant