Recept van Erik - Gestoofde rundertong in hartige saus

Niet erg bekend meer in de Nederlandse keukens, maar o zo lekker. - Hoofdgerecht - 6 personen

Gestoofde rundertong in hartige saus

Een prachtig gerechtje voor een dagje experimenteren en een avondje smullen.

Ingrediënten

Maak uw keuze:

1 stuk(s)
per 900g
€ 11,80
1 stuk(s)
per 1800g
€ 22,95
redelijk groot stuk Varkenszwoerd

kunt u eventueel maken van:

1 stuk(s)
per 3500g
€ 38,85

En verder:

2 Middelgrote uien
1 Bouquet garni (klik voor de samenstelling)
250 ml Droge witte wijn
1 liter Runderbouillon (klik voor recept)
30 gram Boter
3 tn. Knoflook
naar behoeven Bloem
6 Augurken, middelgroot, zoetzuur
1 el. Kappertjes
naar smaak Scherpe mosterd

Lekkere garnituur:

. Knolselderijpuree (Klik voor recept)
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Cocotte
Oven
Vleespen

Stap voor stap

Voorbereiding:

Gestoofde rundertong in hartige saus

Verwarm de oven voor op 175° C.

Was de rundertong en leg hem in een grote pan in ruim water. Breng aan de kook. Kook de tong, onder regelmatig afschuimen, 25 minuten.

Haal de tong uit de pan en leg hem in een bak met ijskoud water. Ververs het water meerdere keren. Wanneer hij volledig afgekoeld is de tong geheel ontdoen van het witte velletje dat hem aan de buitenkant bedekt.

Bereiding:

Gestoofde rundertong in hartige saus

Snij de zwoerd enigszins op maat en bedek hiermee de bodem van een cocotte met de huidkant naar beneden.

Gestoofde rundertong in hartige saus

Schil en snij de groenten in blokjes en voeg de helft daarvan samen met de kruiden toe aan de cocotte. Leg de tong er bovenop en voeg daarna de rest van de groenten toe. Rundertong, kalfstong, hartige saus

Doe een deksel op de pan en stoof de groenten met de tong 20 minuten. Haal het deksel eraf en voeg de wijn toe. Laat zonder deksel inkoken tot ongeveer een derde van het vocht overgebleven is. Doe nu de bouillon erbij en breng weer aan de kook. Breng op smaak met zout en peper en sluit de pan weer af met een deksel. Plaats de cocotte in de oven en stoof het gerecht ongeveer 3 uur op 175° C. Haal de cocotte elke 45 minuten uit de oven om de tong te draaien. De tong is gaar wanneer u er met een vleespen (of breinaald) makkelijk in kunt prikken tot helemaal binnenin. Haal de tong uit de pan en laat hem uitlekken. Snijd hem in dikke plakken en laat deze op een warme plaats rusten, bedekt met aluminiumfolie. Zeef het kooknat. 

Maak een roux van van de boter en de een eetlepel bloem. Verdun deze met het gezeefde kooknat. Breng de saus aan de kook en voeg een theelepel scherpe mosterd, de kappertjes en de in blokjes gesneden augurken toe. Breng op smaak met zout en peper. Maak de borden op met de plakken tong en nappeer met de saus. Klaar!  

 

Serveertip:

Erg lekker met een puree van aardappel en knolselderij!

Wijntip:

Gestoofde rundertong in hartige saus

Een volle fruitige wijn. Een jonge rode kan (Beaujolais bijvoorbeeld), een ronde witte (Bourgogne) ook.