Recept van Mats - Hongaarse goulash (Pörkölt)

Een bekend misverstand - Hoofdgerecht - 4 personen

Hongaarse goulash (Pörkölt)

Nou...laten we maar met de deur in huis vallen en u meteen teleurstellen: Gulyás (klik op de link), het Hongaaarse nationale gerecht, is....een soep. Wat wij onder goulash verstaan heet in het Hongaars Pörkölt , een vleesstoofpot. Maar enfin, we maken er het beste maar van: We geven u het recept van de vleesstoofschotel. En laten we het maar gewoon goulash blijven noemen. Lekker is het in ieder geval!

Bereiding:

  • Bak het vlees aan in ruime boter.
  • Schep het uit de pan.
  • Voeg nu weer wat boter toe en fruit hierin de gesnipperde ui, de gesneden paprika, de fijngehakte knoflook en rode peper.
  • Bak de tomatenpuree in wat olijfolie of boter om de zure smaak wat te dempen en de puree iets te laten garen (zie recept).
  • Voeg de bouillon, de tomatenpuree en het vlees bij de groenten.
  • Zet op een laag pitje en laat minstens 1,5 uur garen.
  • Verhoog de warmtebron en laat indampen.
  • Maak eventueel, om het geheel te binden, een papje met bloem.

Serveertip:
Sommigen vinden het lekker het geheel wat smeuïger te maken door op het einde wat crème fraîche toe te voegen. Serveer met rijst. Als decoratie kunt u een satéstokje natmaken en gedeeltelijk bedekken met paprikapoeder (zie afbeelding). Garneer af met wat verse koriander en een paar peperkorrels. Klaar!


Wijntip:
Een mooie stevige Egri Bikavér, de beroemde "Stierenbloedwijn" uit Hongarije, om in de stijl te blijven.

Mats eet smakelijk

Ingrediënten

Maak een keuze:

1 stuk(s)
per 1000g
€ 12,25
1 stuk(s)
per 1000g
€ 11,75
1 stuk(s)
per 1000g
€ 14,80
1 stuk(s)
per 200g
€ 8,30
5 stuk(s)
per 200g
€ 8,75
1 kilo, in blokjes gesneden
per 1900g
€ 71,60
5 stuk(s)
per 200g
€ 13,50
1 kilo, in blokjes gesneden
per 3500g
€ 160,55
1 kilo, in blokjes gesneden
per 2000g
€ 87,70
5 stuk(s)
per 200g
€ 3,55
5 stuk(s)
per 200g
€ 3,20
1 kilo, in blokjes gesneden
per 2000g
€ 27,40

En verder:

1 Ui
1 liter Runderbouillon (klik voor recept)
2 Rode paprika's
3 tn. Knoflook
1 Vers Spaans pepertje
naar behoeven Boter
2 blikjes Gestoofde tomatenpuree (klik voor recept)
eventueel Crème fraîche
naar behoeven Bloem
2 el. Paprikapoeder
naar behoeven Olijfolie
naar smaak Verse koriander
Producten