Recept van Yvonne - Koolrolletjes van savooiekool met verse worst
De Russen noemen ze golubtsy - Hoofdgerecht - 4 personen

Koolrolletjes kom je in de hele wereld tegen. Vooral in Oost-Europa. In Hongarije heten ze töltött káposzta en zijn ze gevuld met rijst en gehakt. In Oekraïne zijn het holubtsi. De Russen noemen ze golubtsy (голубцы), oftewel “duifjes”, wat waarschijnlijk in de verte weer verband houdt met onze “blinde vink” of de Vlaamse “vogel zonder kop”. De Poolse versie lijkt veel op de Russische en wordt geserveerd met een zoet-zure tomatensaus. Ook de Chinezen kennen ze. Er is zelfs een Chinese koolrolletjessoep. Een voedzaam gerecht, economisch, van eenvoudig te verschaffen bestanddelen en makkelijk te maken. Vandaar waarschijnlijk de populariteit. Hier een Nederlandse variant met een “eigen” draai.
Ik heb de ingrediënten zo simpel mogelijk gehouden. In sommige recepten zie je een veel complexere saus, soms met tomatenpuree, soms met een vleugje kerrie. Dat kan natuurlijk allemaal en ligt aan uw eigen smaak. Experimenteren dus! Wel vind ik dat de kool op zichzelf al heel smaakvol is en daarom eigenlijk niet al te veel franje behoeft. De vulling die ik gekozen heb is ook de eenvoudigste. Wilt u niet uitgaan van kant-en-klare worst - dat kan natuurlijk altijd, maak dan zelf een lekkere vulling op basis van rijst, bulgur of wittebrood en, bijvoorbeeld:
- kalfsgehakt
- varkensgehakt
- lamsgehakt
- half-om-halfgehakt
- rundergehakt
Ook een volledig vegetarische variant van deze koolrolletjes is denkbaar. U zou de koolbladen kunnen vullen met de rest van de kool, of met een andere groente zoals geraspte wortel, aardappel, noem maar op. Lijkt me ook heerlijk!
Ingrediënten
Maak een keuze: |
|||
2 stuk(s) |
per 270g
|
€ 2,95 | |
4 stuk(s) |
|
€ 1,50 | |
4 stuk(s) |
|
€ 1,40 | |
4 stuk(s) |
|
€ 1,25 | |
4 |
|
€ 21,35 | |
4 |
|
€ 25,60 | |
Of: |
|||
1 stuk(s) |
per 400g
|
€ 2,95 | |
1 stuk(s) |
per 400g
|
€ 3,45 | |
1 stuk(s) |
per 400g
|
€ 4,75 | |
1 stuk(s) |
per 400g
|
€ 3,85 | |
400 gram |
per 1000g
|
€ 20,75 | |
En verder: |
|||
1 | Savooiekool | ||
100 ml | Runderbouillon (klik voor recept) | ||
1 | Middelgrote ui | ||
naar behoeven | Zout | ||
75 gram | Boter | ||
1 tl. | Maïzena | ||
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Cocktailprikker | |||
Zeef |
Stap voor stap
Voorbereiding

Zorg dat u cocktailprikkers en runderbouillon in huis heeft. Haal de grotere bladen van de kool af. De buitenste gooit u weg. De andere zorgvuldig wassen en uit laten lekken.

Zet de bladen op met ruim kokend water met zout en kook ze ongeveer 6 minuten zacht en hanteerbaar. De bedoeling is dat de middelste nerf zacht genoeg is om het blad te kunnen rollen.

Snij de rest van de kool in fijne reepjes.

Verdeel de worst in gelijke delen.

Leg ieder stuk in een koolblad.

Rol het blad een slag op.

Vouw de zijkanten naar binnen en rol verder.

Zet de rolletjes vast met een cocktailprikker.

Als alle rolletjes klaar zijn...

...doe dan een klontje boter in een koekenpan en laat de boter smelten.

Braad de koolrolletjes snel aan, eerst aan de ene zijde...

....en vervolgens aan de andere. Haal ze vervolgens uit de pan en leg ze apart.

Maak de ui schoon en snijd deze fijn.

Fruit de ui in boter in een braadpan tot deze glazig wordt. Voeg de rest van de kool toe. Breng op smaak met zout. Schep een paar keer goed door elkaar.

Leg de rolletjes weer in de pan

Giet de bouillon erbij.

Breng aan de kook.Sluit de braadpan af met een deksel en laat de rolletjes toegedekt in ongeveer 90 minuten op een klein vuur gaar worden.

Haal de de rolletjes weer uit de pan.

Schep de losse kool nog een keer goed door elkaar.

Zeef de kool...

... en vang het kookvocht op.

Voeg een koffielepel Maïzena toe en breng aan de kook.

Laat de saus licht binden. Klaar!
Serveertip:

Serveer de koolrolletjes met rijst of aardappelpuree (klik hier voor recept), en met de rest van de kool. Serveer er wat van het gebonden kookvocht.
Wijntip:

Een witte, iets milde en fruitige wijn past hier goed bij. Een Spaanse Viña Sol bijvoorbeeld. Of misschien een Italiaanse Verdicchio.