Recept van Mats - Koude gemarineerde entrecôte met sesamoliedressing

Lekker op een warme dag - Barbecuerecept - 6 personen

Koude gemarineerde entrecôte met sesamoliedressing

Ingrediënten       Ingrediënten
1,2 kg entrecôte   barbecue of grillplaat
200 g taugé   garde
200 g rucola    
Voor de marinade:        
125 ml sesamolie    
125 ml balsamicoazijn    
4   bosuien, fijn gesnipperd    
4   teentjes knoflook, fijn gesnipperd    
    zout en peper uit de molen    
Voor de dressing:        
3-4 el. johannesbroodsiroop    
5 el. olijfolie    
2   druppels ketjap manis    
4   druppels sesamolie    
         

Palmsuiker

Palmsuiker werd oorspronkelijk gewonnen uit het suikerhoudende sap van de arengpalm en de dadelpalm, dat lekt uit de afgehakte plaatsen van de bloeiwijzen. Tegenwoordig wordt het ook gewonnen uit het sap van de sagopalm en de kokospalm (kokosnootsuiker). Palmsuiker is een goudbruine pasta die in tubes, in blokken of blik wordt verkocht. De kleur kan variëren van licht tot donker. Verder kan de suiker zacht en kleverig of hard zijn. Door de kleinschalige dorpsproductie kan de suiker nogal variëren. In de Thaise keuken is palm- en kokosnootsuiker (nahm dtahn bpeep/buk en nahm dtahn maprao) onderling vervangbaar. Het wordt gebruikt voor het zoetmaken van voedsel om het in balans te krijgen met zoutsmakende vis. Ook wordt het gebruikt in snoepgoed en nagerechten. In Indonesië wordt palmsuiker ook gewonnen uit Borassus (Palmyra palm), dat bekend staat als Gula Jawa ("Javaanse suiker") of gula merah (rode suiker) en gebruikt in de Javaanse keuken.

Voorbereiding:
Grill de entrecote aan één stuk op de hete barbecue of op een hete grillplaat tot deze mooi "rare" is (kerntemperatuur 55° C ). Breng op smaak met zout en peper.

Meng in een ruime bak de sesamolie, de balsamicoazijn, de palmsuiker, de knoflook en de bosuien en klop ze stevig door elkaar met een garde totdat de suiker opgelost is. Leg het vlees erbij en sluit stevig af. Zet de bak in de koelkast en marineer 12 uur. Draai het vlees af en toe om.

Maak een dressing van de johannesbroodsiroop, de olijfolie, de sesamolie en de ketjap.

Bereiding:
Laat het vlees goed uitlekken en trancheer het in dunne plakken. Dresseer de plakken op een bord en giet de rest van de marinade erover, eventueel gezeefd.

Maak de rucola en de taugé aan met de dressing en serveer deze erbij.

Wijntip:
Een mooie witte wijn, zoals een Muscadet.

Ingrediënten