Recept van Yvonne - Koude salade van past, twee olijven en feta

Feta doet het prima in salades! - Maaltijdsalade - 4 personen

Koude salade van past, twee olijven en feta

Feta doet het prima in salades. Wel heeft deze kaas de neiging iets te gaan overheersen. Iets pasta bij in de salade kan dat effect te lijf gaan. Probeer deze combinatie eens uit! Het resultaat zal u zeker bevallen!

Voorbereiding:
Snij de komkommer en de feta in blokjes, en de tomaat in sliertjes. Halveer de olijven en ontpit ze indien nodig. Kook de pasta in water dat u een tikkeltje meer zout dan normaal (koude paste heeft de neiging flauw aan te doen). Giet de pasta af al deze bijtgaar is en koel hem direct af in ruim koud water. Giet vervolgens weer af en laat heel goed uitlekken.

Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een ruime kom en schep voorzichtig door elkaar. Voeg een flinke scheut verse olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper. Doe de pasta op de borden en garneer af met een toefje groen. Klaar!

Wijntip:
Een frisse witte Italiaanse wijn.

Roma-trostomaat
De Nederlandse landbouwers blijven experimenteren. Na eeuwenlang (om precies te zijn: vanaf de ontdekking van Amerika door de Spanjaarden (ja, ja, Columbus was een Italiaan maar hij werkte voor de Spaanse kroon) genoegen te hebben genomen met een ofwel waterige, ofwel zure, maar in ieder geval onsmakelijke tomaat, is Nederland sinds de jaren tachtig behoorlijk kieskeurig geworden. Als vroeger goede tomaten alleen waren weggelegd voor landen als Italië en Spanje, nu komt meer van Nederlandse "bodem" in de Italiaanse supermarkt dan andersom! Het woord bodem zetten we even tussen aanhalingstekens: De meeste tomaten in Nederland groeien op een propje Rockwool (steenwol), krijgen gezuiverd water waar voedingsstoffen aan toegepast worden en worden automatisch voorzien van CO2. De Nederlandse boeren ontwikkelen steeds weer nieuwe, betere, smakelijkere soorten. Zo ook deze Roma-tomaat: Geen hond in Rome die er ooit van gehoord heeft. Ook geen Roma-zigeuner kunnen vinden die wist wat er bedoeld werd. Maar wel een stevige, heerlijke salade-tomaat die de tijden dat we het moesten doen met ons typisch Hollandse kastomaatje ver achter zich laat.

Casarecce
Italië kent honderden soorten pasta. Hoofzakelijk zijn ze onder te verdelen in PASTA FRESCA of PASTA ALL'UOVO, oftewel huisgemaakte pasta, en alle andere soorten, de industriële, droge pasta's. Sommige soorten pasta's die in de fabrieken worden gemaakt zijn traditioneel. Vele anderen zijn "leuke verzinsels" van de marketingafdelingen van grote producenten als Grand'Italia, Barilla en de Cecco. Casarecce zijn daar een voorbeeld van: Het woord zelf betekent "huisgemaakt", wat dus al helemaal niet kan. Qua vorm hebben ze het meeste weg van twee klassieken van de Italiaanse pastawereld, "strozzapreti" en "troffie". Hoe dan ook: presenteert erg leuk.

 Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

 

 

Ingrediënten

200 gram Pasta, bijvoorbeeld casarecce
Zwarte olijven zonder pit (op water)
Zwarte olijven zonder pit
Grote groene olijven zonder pit
Groene olijven zonder pit
75 gram Feta
100 gram Komkommer
2 Roma-trostomaten
1 tl. Kappertjes
naar behoeven Verse basilicum
naar behoeven Olijfolie
naar smaak Zout & peper uit de molen