Recept van Yvonne - Zelf tuiles maken

Ook wel kattetongen - Gebak - grote of 12 kleine tuiles

Zelf tuiles maken

Het deeg voor tuile (uitspr. Twiej) is het zelfde als de bekende Nederlandse koekjes kattetongen en of de bekende "cigarette Russe", het cilindervormige koekje dat vaak bij een ijsje wordt geserveerd. Het deeg is, meteen nadat het uit de oven komt, nog een korte tijd te vormen. Dat maakt het bijzonder interessant voor allerlei culinaire hoogstandjes.

Ingrediënten

150 gram Bloem
150ml
€ 4,60
200 gram Poedersuiker
170 gram Boter
snufje Zout
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Bakpapier of
Bakvel (siliconen bakvel)
Garde
Oven
Paletmes
Suikerlamp (eventueel)

Stap voor stap

Stap 1:

Zelf tuiles maken

Verwarm de oven voor op 180° C. Maak een mal van karton of kunststof van ongeveer 2mm dikte. U kunt ronde vormen uitsnijden voor bolvormige tuiles of cigarette russe, of, bijvoorbeeld, vierkanten met iets naar binnen gebogen zijden, voor de bakjes in dit dessert.

Stap 2:

Zelf tuiles maken

Maak een crème van de (zachte) boter, de poedersuiker en een snufje zout. Tuiles zacht papje

Stap 3:

Zelf tuiles maken

Voeg de eiwitten en vervolgens de bloem toe. Tuiledeeeg overgieten 

Tuiledeeg bloem toevoegen

Stap 4:

Leg de mal op bakpapier of een siliconen bakvel. Schep een beetje deeg op een lepel en deponeer het in het midden van de uitgesneden vorm. Trek het deeg met een paletmes of een deegsteker zo gelijkmatig mogelijk in de vorm.

Tuiledeeeg uitstrijken 1 Tuiledeeeg uitstrijken 2 

Tuiledeeeg uitstrijken 3 Tuiledeeeg uitstrijken 4

Stap 5:

Zelf tuiles maken

Verwijder de vorm en leg het deeg in de oven. Bak het flinterdunne deeg razendsnel in een oven van 180° C tot het aan de randen begint te kleuren. 

tuiles bakken tuiles bakken 2

Stap 6:

Zelf tuiles maken

Breng het deeg onmiddelijk nadat het uit de oven komt in de gewenste vorm, bijvoorbeeld door het over een vorm te laten zakken. U heeft maar heel even tijd om er mooie regelmatige mandjes van te vormen! U kunt nu ook cigarette Russe draaien door ronde tuiles om een houten of rvs cilindertje te draaien. De vorm en de kwaliteit van het eindresultaat hangen af van uw fantasie, vaardigheid en snelheid.

 tuiles vormen 1 tuiles vormen 2 

tuiles vormen 3

Mocht het deeg te snel hard en bros geworden zijn, forceer het dan in geen geval. Zet het even terug in de oven, dan wordt het weer flexibeler. In grote keukens heeft men voor het vormen van tuiles een speciaal apparaat, dat de werkbank van onder en van boven verhit. Zo kan men langer blijven vormen zonder dat het "kunstwerkje" afkoelt en onherroepelijk breekt. Een dergelijk apparaat wordt een suikerlamp genoemd.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant