Recept van Mats - Ossobuco alla Romana

Kalfsschenkel op zijn best - Hoofdgerecht - 4 personen

Ossobuco alla Romana

Ossobuco. Gewoon een keer doen. Bij de benodigdheden ziet u het woord "esattore". Dit zijn speciale lepels voor het verwijderen van het beenmerg uit de schenkel. Als u ze kunt vinden is dat leuk om bij iedere gast naast het bord te leggen. Een must is het zeker niet!

Ingrediënten

1 groot blik Gepelde tomaten - pomodori pelati
naar behoeven Basilicum
4 stuk(s)
per 250g
€ 4,65
½ glas Witte wijn
1 stengel Bleekselderij
naar smaak Zout
een paar el. Olijfolie
1 grote Ui
1 Winterpeen
naar smaak. Peper
200ml Kalfsbouillon (klik voor recept)
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Esattore 4

Stap voor stap

Bereiding

Ossobuco alla Romana

Kruid de schenkels. Maak wat olie in een braadpan heet en braad de schenkels snel aan. Haal ze uit de pan. Laat de groente in de hete braadpan iets kleuren. Voeg dan de schenkel weer toe. Blus af met de wijn en laat deze bijna geheel verdampen. Doe daarna de bouillon en de tomaten erbij en doe het deksel op de pan. Laat stoven op laag vuur tot de schenkel gaar en boterzacht is (twee uur minstens). Vlak voor het opdienen wat basilicum erbij, en een klontje boter. Afgarneren met een schijfje venkel (bijvoorbeeld), een toefje peterselie of een takje rozemarijn. Klaar!

Wijntip

Ossobuco alla Romana

Rond Milaan zijn witte wijnen sterk vertegenwoordigd. Niet verwonderlijk dus, dat de Milanezen ook bij dit gerecht witte wijn drinken. De Romeinen zien de ossobuco, hoofdzakelijk door het vetgehalte, meer als een winters gerecht, en zullen dus eerder geneigd zijn een rode wijn te drinken. Een Montepulciano d'Abruzzo bijvoorbeeld, of zo'n prachtige Villa Antinori.