Recept van Erik - Wiener Schnitzel met eigengemaakte Kartoffelsalat

Uit de Oostenrijkse keuken - Hoofdgerecht - 4 personen

Wiener Schnitzel met eigengemaakte Kartoffelsalat

Ingrediënten

4 stuk(s)
per 200g
€ 6,10
800 gram Wiener Erdapfelsalat (klik voor recept)
1-2 Losgeklopt ei
naar behoeven Paneermeel
1 stuk(s)
€ 1,30
minstens 150 gram Geklaarde boter (klik voor recept)
Producten

Stap voor stap

Hoe maak je hem het beste klaar?

De originele Wiener Schnitzel
wordt gemaakt van kalfsfricandeau. Inmiddels heeft dit gerecht zijn ronde om de wereld gemaakt en onderweg is de directe verbinding met kalfsvlees verloren gegaan. In Nederland wordt deze schnitzel hoofdzakelijk gemaakt van varkensvlees. In Oostenrijk zal men hier en daar nog duidelijk het verschil maken: Een schnitzel is een stukje gepaneerd varkens- of kipvlees, een WIENER Schnitzel een stukje gepaneerd kalfsvlees.De benaming Wiener Schnitzel komt het eerst voor in een kookboek in 1884. Toch wordt voor dit gerecht nog tot diep in het eerste decennium van de 19e eeuw vaker de benaming eingebröselte Kalbsschnitze gebruikt. 

Radetzky
De naam Wiener Schnitzel is waarschijnlijk ontstaan als analogie met een Italiaans gerecht dat er op lijkt, de "Cotoletta alle Milanese", ook een gepaneerd stukje kalfsvlees. Volgens de legende was het Veldmaarschalk Radetzky zelf die dit recept in 1857 mee terugnam, na zijn pensioen als Gouverneur van over Noord-Italië in Milaan. wel weer jammer dat later is gebleken dat het een broodje-aap-verhaal is. Of een broodje kalfsvlees? 

De Wiener Schnitzel behoort in zeer ruime boter op 160 graden "zwemmend" te worden gebakken en tijdens het proces regelmatig overgoten te worden met de resterende boter (arroseren). De Schnitzel behoort slechts eenmaal te worden gekeerd maar moet wel in beweging blijven, omdat anders de boter onder het vlees te snel afkoelt. Het paneermeel hoort niet geplet te zijn, opdat het tijdens het bakken kan "souffleren". Traditioneel wordt Wiener Schnitzel geserveerd met Kartoffelsalat en/of komkommersla. De traditionele versiering zijn een schijfje citroen en een toefje peterselie, beide uitstekend geschikt voor combinatie met vette spijzen.

Voorbereiding:

  • Kruid de schnitzels met onze kruidenmix of met zout en peper
  • Paneer de schnitzels met ei en paneermeel, als ze nog niet gepaneerd zijn.
  • Maak een aardappelsalade volgens ons Weense recept
  • Laat een paar uur staan op een koele plek.

Het vlees:

Braad de schnitzels in ruime boter ongeveer 3 minuten aan beide kanten tot ze goudgeel zijn. Zie de inleiding voor advies voor een topresultaat!

Serveertip

Wiener Schnitzel met eigengemaakte Kartoffelsalat

Serveer de kartoffelsalat op een bedje sla, aangemaakt met wat olie en azijn. Vergeet de schnitzel niet te versieren met het oude vertrouwde schijfje citroen en de peterselie! 

Wijntip

Wiener Schnitzel met eigengemaakte Kartoffelsalat

Een frisse witte wijn. Een Grüner Veltliner bijvoorbeeld, als u in de Oostenrijkse sfeer wilt blijven.