Recept van Erik - Lamsfilet en lamshamburgertje met gekonfijt fruit
Recept met een ster - Hoofdgerecht - 4 personen

Ingrediënten
4 | Lamsfilet van 125 gram | ||
300 gram |
per 1000g
|
€ 20,20 | |
½ | Zure appel | ||
2 | Rode bieten | ||
500 gram | Rodekool | ||
500 gram | Basmatirijst | ||
8 | Gedroogde vijgen | ||
12 | Pruimen (gedroogde) | ||
50 ml | Witte wijn | ||
Naar behoeven | Boter | ||
Naar smaak | Zout en peper uit de oven | ||
Stap voor stap
Voorbereiding:
Kook de rode bieten tot ze bijtgaar zijn. Schil ze en snij ze parmentier (zie uitleg). Schil de appel, verwijder het klokhuis, snij deze ook parmentier en kook de rode kool samen met de appel gaar. Voeg de bieten er aan toe.Hou warm. Kook de rijst in ruim zout water en hou ook deze warm. Kruid het lamsgehakt naar believen en vorm er 4 kleine hamburgertjes van. Wel de gedroogde pruimen en vijgen in heet water tot ze zacht en mals zijn. Kruid de lamsfilets met zout en peper.
Bereiding:
Bak de lamsfilets en de hamburgertjes in hete roomboter. De lamsfilets hebben langer nodig dan de hamburgers dus doe deze eerder in de pan. Bak de lamsfilet rosé van binnen. Neem het vlees uit de pan en laat het even rusten op een snijplank. Verwijder de overtollige bakboter. Blus de pan af met de wijn, roer alle aanbaksels goed los en laat op hoog vuur reduceren (indampen) tot ongeveer een derde. Zeef het vocht eventueel om de aanbaksels te verwijderen (zijn wel lekker maar ogen niet altijd). Doe het gewelde fruit erbij en spatel voorzichtig om. Haal nu het fruit er weer uit en leg apart op een warme plaats. Voeg nu 50 gram koude boter toe, klontje voor klontje. Serveer het vlees samen met het fruit, rode groenten en de rijst en garneer af met een toefje groen. Klaar!
Wijntip:

Een pittige rode wijn.