Recept van Yvonne - Pasta met room, saucijs en rucola

Pipe rigate, panna, salsiccia e rucola - Pastagerecht - 4 personen

Pasta met room, saucijs en rucola
Italianen zijn niet bepaald weg van eten met veel vet. Dierlijk vet is al helemaal niet erg geliefd. Maar als ze het inzetten, is het ook meteen een festijn!

Pipe rigate
Een van de honderden pastasoorten die men in Italië, en ook tot ver daarbuiten inmiddels, maakt. Vaak hebben pastasoorten hun zijn eigen saus: Zo eet een Italiaan NOOIT spaghetti met bolognesesaus. Deze saus die, toeristenrestaurants niet meegerekend, meestal gewoon "sugo di carne" heet en in Bologna - ragù bolognese wordt genoemd gaat hoofdzakelijk op rigatoni of tagliatelle. Bucatini bijvoorbeeld zijn voorbestemd voor Amatriciana-saus, terwijl tortellini eigenlijk alleen maar in bouillon of in roomsaus worden geserveerd. Pesto is de saus van de stroffie, hooguit linguine maar daarmee is de kous voor de Italianen af. Veel pastasoorten zijn streekgebonden. zo komen stroffie uit Genua (de pesto trouwens ook), orechhiette uit Sardinië, en a zo maar door.

Pasta kan men op veel verschillende manieren onderverdelen: Geografisch (zie boven), op vochtigheidsgraad, op lengte, op vulling, op productiemethode: Men onderscheidt droge pasta, zoals u ze uit de supermarkt kent van verse pasta (pasta fresca of pasta all'uovo). Men onderscheidt echter ook gekochte pasta van zelfgemaakte pasta (pasta fatta in casa). Zo onderscheidt men ook ongevulde pasta zoals maccheroni en ziti met gevulde, zoals canelloni, tortellini, en ravioli. En niet te vergeten het verschil waar in menige Italiaanse familie dagelijks herrie over is: Korte pasta zoals penne, mezze maniche, en farfalle, (pasta corta) of lange pasta, zoals spaghetti, linguine, tagliatelle, en bucatini (pasta lunga).

Ingrediënten

Maak een keuze:

375 gram
€ 3,75
375 gram
€ 1,45
375 gram
€ 24,95
375 gram
€ 1,65
375 gram
€ 1,45
375 gram
€ 23,95

En verder:

480 gram Pipe rigate
150 ml Room
1 tl. Gestoofde tomatenpuree (klik voor recept)
naar behoeven Rucola
naar behoeven Olijfolie
Producten

Stap voor stap

Bereiding:

  • Snijd de saucijs in stukken van 2,5 cm.
  • Zet deze stukjes worst op in een koekenpan met dikke bodem en laat ze iets opkleuren in wat olijfolie.
  • In het vocht en vet dat vrijkomt, wanneer de worstjes al goed gekleurd zijn,  braadt u even de tomatenpuree aan om de zure smaak eraf te krijgen.
  • Als de tomaten puree gaar is verlaagt u de warmtebron iets, snijd u elke stukje saucijs in vier gelijke delen en doet u de room in de pan.
  • Kook ondertussen de pasta in ruim zout water.
  • Laat de room indampen to een smeuïg geheel is ontstaan.
  • Giet de pasta af en laat goed uitlekken.
  • Voeg vervolgens de pasta bij de roomsaus en schep enkele malen om, op het vuur. Zorg er wel voor dat u rekening houdt met deze extra kooktijd, de pasta mag niet te gaar worden!
  • Als laatste voegt u een flinke vuist rucola toe. Haal de pan van het vuur, schep nog een paar keer om en klaar!

Serveertip:

Pasta met room, saucijs en rucola

Zet vliegensvlug op tafel. Pasta's met roomsaus hebben de neiging door te garen en plakkerig te worden. In veel Italiaanse families wordt dan ook een kommetje "acqua della pasta" op tafel gezet, oftewel een klein beetje van het overgebleven kookvocht. Mocht de pasta dan gaan plakken, met een scheutje van dat vocht is alles weer verholpen.

Wijntip:

Pasta met room, saucijs en rucola

Een lichte rode wijn, wellicht een rode Sancerre of een Beaujolais, dan wel een Pinot Noir uit Alto-Adige (Süd-Tirol) misschien zelfs ietsjes gekoeld.