Recept van Erik - Hertenbiefstuk met vlierbessensaus

Recept met een ster - Hoofdgerecht - 4 personen

Hertenbiefstuk met vlierbessensaus

Of het nu voor een schitterend kerstdiner is of voor een "gewone" chique avond - hert is altijd op zijn plaats. Nobel stukje vlees, niet al te moeilijk te bereiden en heerlijk heerlijk heerlijk.

Eigenlijk kan hertenbief zó in de pan. Hert is biologisch vlees en in vele gevallen dus ook nog eens beter voor mens en natuur. Vaker doen dus! Toch komen we wild vooral tegen in recepten die meer tijd en vaardigheden vereisen dan een simpele biefstuk. Vooruit, wie gek is op koken draait zijn hand voor dit receptje niet om!

Ingrediënten

400 gram aardappel
1 blokje Vlierbessenconcentraat
naar smaak suiker
200 gram Rode kool op zijn lekkerst
naar smaak kaneel
150 gram Knolselderijpuree
naar behoeven boter
naar smaak zout & peper
. Voor de saus:
100 ml rode wijn
100 ml wildfond
15 gram sjalot (gehakte)
naar smaak zout & peper

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Staafmixer .

Stap voor stap

Voorbereiding:

Maak een knolselderijpuree (zie recept in de ingrediëntenlijst). Kook de aardappelen en maak er een puree van. Maak een mooie rode kool, bijvoorbeeld met behulp van ons recept (zie ingrediëntenlijst).

Bereiding:

Maak de saus (lijkt een beetje op bordelaisesaus): Laat de gehakte sjalotten zweten in de boter zonder dat ze kleuren. Voeg de wijn en het vlierbessenconcentraat toe en damp in (reduceer) tot de helft. Voeg nu de fond toe. Reduceer weer (tot 2/3). Breng op smaak met zout en peper. Monteer met stukjes ijskoude boter tot een glanzende, gebonden saus onstaat.

Begin tijdens het reduceren aan het vlees: Kruid het vlees en schroei het snel op hoog vuur rondom dicht. Laat de hertenbiefstukjes nog even op een iets lager pitje garen maar zeker niet te lang. Het vlees moet mooi rood zijn binnenin. Haal het uit de pan en laat het op een warme plaats minstens 5 minuten rusten. Serveer het vlees met de saus, een quenelle knolselderij- en een quenelle aardappelpuree. Klaar!

Serveertip:

Hertenbiefstuk met vlierbessensaus

Heerlijk met een stoofpeertje (zie recept).

Wijntip:

Een stevige rode Bordeaux. Omwille van de balans met het zoete in bepaalde bestanddelen van dit gerecht zou een Bordeaux met nét iets meer Merlot-druif het goed doen: Een Château Palmer dus.

 HulstDit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.