Recept van Mats - Provençaalse vleespasteitjes in varkensnet

Caieto Provençalo / Caillettes Provençales - Hoofdgerecht - 4 personen

Provençaalse vleespasteitjes in varkensnet

Dit recept, dat in de Provence zeer mooi CAIETO PROUVENÇALO heet (Provençaalse kwartels), komt ook wel voor in andere delen van Frankrijk (als caillettes). Meestal dragen dan de vleespasteitjes of gehaktballen, hoe u ze maar wilt noemen, de naam van het varkensnet dat gebruikt wordt om ze stevigheid te geven: Crépinettes.

Voorbereiding:

  • Week het varkensnet (crépinette) een half uurtje in lauw water om het soepel te maken.
  • Was de spinazie en de snijbiet grondig en laat ze uitlekken.
  • Kook de groenten ongeveer 10 minuten in zout water.
  • Doe ze over in een vergiet, laat ze goed uitlekken en afkoelen en hak ze vervolgens (niet al te fijn).
  • Hak de uien en de knoflook zeer fijn.
  • Maal nu het vlees: varkensvlees, spek en lever.
  • Verwarm de oven voor op 200 C°.
  • Bak het vette spek uit en vang het vet op

Bereiding:

  • Doe het spekvet in een sautoir (koekenpan met hoge rand) smelten.
  • Doe de knoflook en de ui erbij en laat deze bakken tot ze glazig worden en iets opkleuren.
  • Doe vervolgens het gehakte vlees erbij en laat het geheel een paar minuten bakken en goudbruin worden.
  • Voeg de kruiden toe.
  • Doe als laatste de groenten erbij.
  • Laat nu het mengsel afkoelen.
  • Klop de eieren en voeg ze toe aan de koude farce (vleesvulling).
  • Maak van het mengsel 12 mooie ronde gehaktballen.
  • Neem het varkensnet uit het water, snijd het in 12 stukken en omwikkel elke "kwartel" met een deel.

Rangschik de "kwartels" in een braadslee en braad ze in de oven in ongeveer 35 minuten.

Serveertip:
In de Provence worden deze "kwartels" zowel koud als warm gegeten. Warm zijn ze het lekkerst met ratatouille (klik voor recept) als garnituur.

Wijntip:
Een mooie rosé uit de regio zou zeker niet misstaan.

Ingrediënten

500 gram
per 200g
€ 1,55
200 gram
Vet spek zonder zwoerd
per 1100g

Maak een keuze:

500 gram in blokjes
per 2300g
€ 69,80
500 gram in blokjes
per 4000g
€ 47,00
500 gram in blokjes
per 4500g
€ 74,15
500 gram in blokjes
per 2500g
€ 25,15
500 gram in blokjes
per 500g
€ 5,60
500 gram in blokjes
per 850g
€ 4,60
500 gram in blokjes
per 200g
€ 2,70

En verder:

1 stuk(s)
per 1000g
€ 5,65
500 gram Snijbiet (witte kool of paksoi kan ook)
500 gram Spinazie
2 Eieren
2 el. Vers gehakte peterselie
2 tn. Knoflook
2 Uien
1 takje Verse tijm
1 blaadje Laurier (gehakt)
naar smaak Zout & peper uit de molen
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Vergiet
Sautoir
Braadslee
Oven