Recept van Mats - Provençaalse vleespasteitjes in varkensnet
Caieto Provençalo / Caillettes Provençales - Hoofdgerecht - 4 personen

Dit recept, dat in de Provence zeer mooi CAIETO PROUVENÇALO heet (Provençaalse kwartels), komt ook wel voor in andere delen van Frankrijk (als caillettes). Meestal dragen dan de vleespasteitjes of gehaktballen, hoe u ze maar wilt noemen, de naam van het varkensnet dat gebruikt wordt om ze stevigheid te geven: Crépinettes.
Voorbereiding:
- Week het varkensnet (crépinette) een half uurtje in lauw water om het soepel te maken.
- Was de spinazie en de snijbiet grondig en laat ze uitlekken.
- Kook de groenten ongeveer 10 minuten in zout water.
- Doe ze over in een vergiet, laat ze goed uitlekken en afkoelen en hak ze vervolgens (niet al te fijn).
- Hak de uien en de knoflook zeer fijn.
- Maal nu het vlees: varkensvlees, spek en lever.
- Verwarm de oven voor op 200 C°.
- Bak het vette spek uit en vang het vet op
Bereiding:
- Doe het spekvet in een sautoir (koekenpan met hoge rand) smelten.
- Doe de knoflook en de ui erbij en laat deze bakken tot ze glazig worden en iets opkleuren.
- Doe vervolgens het gehakte vlees erbij en laat het geheel een paar minuten bakken en goudbruin worden.
- Voeg de kruiden toe.
- Doe als laatste de groenten erbij.
- Laat nu het mengsel afkoelen.
- Klop de eieren en voeg ze toe aan de koude farce (vleesvulling).
- Maak van het mengsel 12 mooie ronde gehaktballen.
- Neem het varkensnet uit het water, snijd het in 12 stukken en omwikkel elke "kwartel" met een deel.
Rangschik de "kwartels" in een braadslee en braad ze in de oven in ongeveer 35 minuten.
Serveertip:
In de Provence worden deze "kwartels" zowel koud als warm gegeten. Warm zijn ze het lekkerst met ratatouille (klik voor recept) als garnituur.
Wijntip:
Een mooie rosé uit de regio zou zeker niet misstaan.
Ingrediënten
500 gram |
per 200g
|
€ 1,75 | |
200 gram |
Vet spek zonder zwoerd
per 1100g
|
||
Maak een keuze: |
|||
500 gram in blokjes |
per 4000g
|
€ 53,75 | |
500 gram in blokjes |
per 2500g
|
€ 24,95 | |
500 gram in blokjes |
per 500g
|
€ 6,00 | |
500 gram in blokjes |
per 850g
|
€ 6,90 | |
500 gram in blokjes |
per 200g
|
€ 2,70 | |
En verder: |
|||
1 stuk(s) |
per 1000g
|
€ 5,65 | |
500 gram | Snijbiet (witte kool of paksoi kan ook) | ||
500 gram | Spinazie | ||
2 | Eieren | ||
2 el. | Vers gehakte peterselie | ||
2 tn. | Knoflook | ||
2 | Uien | ||
1 takje | Verse tijm | ||
1 blaadje | Laurier (gehakt) | ||
naar smaak | Zout & peper uit de molen | ||
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Vergiet | |||
Sautoir | |||
Braadslee | |||
Oven |