Recept van Yvonne - Provençaalse schouderkarbonade met abrikozen, rozemarijn en appelbalsamico

met Chinese vijfkruidenpeper - Hoofdgerecht - 4 personen

Provençaalse schouderkarbonade met abrikozen, rozemarijn en appelbalsamico

Voorbereiding:

  • Eerst maken we eventueel de vijfkruidenpeper zelf.  Deze blijft weken goed in een afgesloten pot, dus u kunt het mengsel ruim van tevoren maken. Klik hier voor het recept
  • Was de abrikozen en ontpit ze.
  • Maak de sjalotten schoon en hak ze fijn.
  • Hak de rozemarijn..

Bereiding:

  • Braad de schouderkarbonades snel aan in de olijfolie op een hoog vuur.
  • Voeg zes van de negen abrikozen, rozemarijn, en de sjalotten toe.
  • Breng op smaak met de vijfkruidenpeper en het zeezout, en voeg een half glaasje water toe.
  • Verminder de warmtebron en laat ongeveer 8 minuten pruttelen.
  • Haal het vlees uit de pan en bewaar het op een warme plek.
  • Voeg een eetlepel maple syrup, een eetlepel (appel)balsamico en de resterende drie abrikozen toe.
  • Laat het geheel snel indampen op hoog vuur.
  • Zodra de saus begint in te dikken haalt u hem van het vuur.
  • Dien het karbonaatje op, genappeerd met deze voortreffelijke saus.

Tip:
Mocht u niet aan appelbalsamico kunnen komen kunt u een mengsel maken van appelazijn en appelstroop, en de maple syrup is, als het moet, te vervangen door suikerstroop of honing.

Een wijn die hier bij past is een fruitige, volle witte wijn. Een goede Duitse Riesling, zoals een Saar Riesling van Volxem in Wiltingen zou een interessante insteek kunnen zijn.

Ingrediënten

Maak een keuze:

4 stuk(s)
per 150g
€ 1,85
4 stuk(s)
per 150g
€ 1,50
4 stuk(s)
per 200g
€ 2,00

En verder:

3 Sjalotten
1 takje Rozemarijn
1 Grote ui, gehakt
1 el. Ahornsiroop
9 Rijpe abrikozen
naar smaak Balsamico, liefst appelbalsamico
naar behoeven Olijfolie
naar smaak Chinese vijfkruidenpeper
naar behoeven Grof zeezout
Producten