Recept van Mats - Rundersaucijs met palmkool en patate al forno

Salsiccia bovina, cavolo nero, patate al forno - Hoofdgerecht - 4 personen

Rundersaucijs met palmkool en patate al forno

Ingrediënten       Keukenbenodigdheden
4   rundersaucijzen   braadslee
500 g palmkool   oven met grill
1   sjalot   wok
    olijfolie    
4 tn knoflook, waarvan 1 fijngehakt    
400 g vastkokende aardappelen    
    zout en peper    
1   takje rozemarijn    

Palmkool

Palmkool, ook wel cavolo nero genoemd (andere benamingen zijn Lacinato,Toscaanse kool, Dinosaur kale, zwarte kool, platte kool) is nauw verwant aan de boerenkool. Het is een groentensoort met een lange traditie in de Italiaanse keuken, in het bijzonder die van Campania, waar het al eeuwenlang verbouwd wordt. Palmkool wordt gebruikt in veel klassieke pasta- en pizzagerechten. Het is bovendien in veel streken een van de traditionele ingrediënten van de minestrone. Net als de meeste andere soorten boerenkool wordt palmkool meestal eerst geblancheerd en daarna gebakken met andere, smaakvolle ingrediënten. Palmkool kan ook rauw gegeten worden in een salade. In Toscaanse keuken wordt het vaak gebruikt in ribollita ("opnieuw gekookt"), een dikke, stevige soep, van oudsher gemaakt van overgebleven eten van de dag ervoor, maar inmiddels ook speciaal gemaakt.De plant groeit tot een hoogte van twee meter. Vaak wordt geoogst uit de onderkant van de steel, waardoor de rest van de plant eruit ziet als een palmboom.

Voorbereiding:
Snij het onderste gedeelte van de palmkool eraf. Haal het blad van de stelen en scheur de bladeren in brede stroken. Was de kool en laat goed uitlekken.

Schil de aardappels en snij ze in mooie volle partjes.

Wel de saucijzen 10 minuten in heet water zodat deze tijdens het bakken niet openbarsten.

Bereiding:
Leg de aardappels in een braadslee met een dun laagje olijfolie. Leg hier en daar een takje rozemarijn en een teentje knoflook erbij. Plaats de braadslee in de oven en bak de aardappelen onder grill in 20 minuten gaar en goudbruin. Af en toe omspatelen. Voeg pas zout toe vlak voor het opdienen; hierdoor blijven de aardappelen veel krokanter. Verhit ondertussen 2 lepels olijfolie in een hoge koekenpan of wok en fruit hierin de gesnipperde sjalot. Voeg de kool toe en bak deze een minuut of 5 op niet al te hoog vuur. Blus af met een glas water en laat het geheel op een zacht vuur 10 minuten nasmoren. Breng op smaak met zout en peper. Bak de saucijs in wat olijfolie gaar in een koekenpan (ongeveer 6 minuten).

Serveertip:
Trancheer de saucijs en serveer op een bedje kool met wat aardappels. Giet op het laatst een klein scheutje olijfolie over de kool. Door de hitte van de kool ontwikkelt de olie een heerlijke geur.

Wijntip:
Een simpele Italiaanse rode landwijn, niet te licht. Een Montepulciano d'Abruzzo zou kunnen.

 

 

Ingrediënten