Recept van Mats - Spaghetti all' Amatriciana

Recept uit de traditionele Italiaanse keuken - Pastagerecht - 4 personen

Spaghetti all' Amatriciana

Amatrice
Jammer genoeg is het dorp een aantal jaren geleden om een veel minder prettig feit nog eens in het nieuws gekomen, namelijk door de enorme aardbeving die meer dan de helft van de huizen heeft verwoest en honderden levens heeft geëist.

Spaghetti all' Amatriciana
Het gerecht waar Amatrice, een gehucht in de Apennijnen zo'n 100 kilometer van Rome, beroemd mee is geworden: Bucatini all'Amatriciana. Je ziet het vaak op de kaart van Italiaanse restaurants. Regelmatig verkeerd geschreven: Alla Matriciana, Al Amatriciana, Matricciana, je komt van alles tegen.

Bucatini all'Amatriciana zijn eeuwenoud. Er zijn geruchten dat het basisrecept, toen nog zonder tomaat (nu bekend als Bucatini alla Gricia) al voor de ontdekking van Amerika bestond.

Amatrice, in de Appennijnen, geboortestad van de spaghetti all'amatriciana

Traditioneel worden voor dit gerecht in heel Italië bucatini gebruikt. Andere pasta kan natuurlijk ook, maar dat wordt in Italië vaak beschouwd als "not done". Het gekke is echter dat in Amatrice zelf  bij hoog en bij laag wordt beweerd dat de pasta bij uitstek voor dit gerecht gewone spaghetti zijn. Hiervan moge de  tekst hierboven getuigen.

Ingrediënten

400 gram Bucatini of spaghetti
250 gram San-Marzanotomaten
1 el. Reuzel
150 gram Pecorino Romano

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Rasp
Vergiet

Stap voor stap

Voorbereiding:

  • Snij de tomaten in grove blokjes.
  • Snij de guanciale in blokjes of reepjes.
  • Doe een eetlepel reuzel in een pan en doe de guanciale erbij.
  • Breng een pan met ruim water aan de kook. Zout het water ietsjes minder dan u normaal zou doen met pasta. Dit omdat de guanciale en de pecorino al erg zout zijn.
  • Laat de guanciale op een matig vuurtje bruin worden.
  • Voeg nu de tomaten toe en laat 10 minuten pruttelen. Roer af en toe om.

Bereiding:

Ondertussen kookt u de pasta net niet beetgaar. Giet de pasta goed af en voeg deze bij de saus. Schep het geheel goed om op een laag vuurtje en voeg beetje bij beetje de geraspte kaas toe. Klaar!

Serveertip:

Spaghetti all' Amatriciana

Serveer bij deze spaghetti all'Amatriciana alleen nog wat geraspte pecorino.

Wijntip

Spaghetti all' Amatriciana

Een goeie Montepulciano d'Abbruzzo. Ook een Morellino di Scanzano doet het goed, al komt die dan wel uit een totaal ander terroir. Parola mia...