Recept van Mats - Spaghetti alla carbonara

Een onderwerp van continue discussie - Pastagerecht - 4 personen

Spaghetti alla carbonara

Daar is ie dan: onderwerp van continue discussie. Een twistappel van de internationale keuken. Zit er nou wel of geen room in?? Ons advies: Kijk wat de Italianen doen, en dan niet die restaurants in Italië die buitenlandse toeristen proberen te paaien, maar Italianen thuis of restaurants in niet-toeristische gebieden! Of kijk naar de film 'Toscaanse bruiloft' van Johan Nijenhuis uit 2014.

Carbonara, oftewel, 'op de wijze van de vrouw van de kolenboer', is ontstaan in Rome en in die stad nog steeds een zeer geliefd gerecht. De smeuïgheid van het gerecht wordt verkregen door de ingrediënten op het juiste moment met elkaar te vermengen. Als je het eenmaal weet stelt het niks voor. En als je het kunt, eet je nooit weer carbonara met room...

Ingrediënten

200 gram
per 1600g
€ 32,75
600 gram Spaghetti
5 Verse eieren (liefts van de boer)
Scheutje Olijfolie (eventueel)
70 gram Pecorino Romano
naar smaak Zout en zwarte peper uit de molen
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Vergiet
Rasp

Stap voor stap

Spaghetti alla carbonara

Snij de guanciale in blokjes en doe ze in een pan

Spaghetti alla carbonara
  • Breng een pan met ruim water aan de kook. Zout het water ietsjes minder dan u normaal zou doen met pasta. Dit omdat de guanciale en de pecorino al erg zout zijn.
  • Laat de guanciale op een matig vuurtje bruin worden. Langzamerhand zal het vet vloeibaar worden. Laat dit niet verbranden! Dat spekvet hebben we straks nodig.

Voorbereiding:

Spaghetti alla carbonara

Kluts de eieren met een flinke hoeveelheid zwarte peper uit de molen tot een homogeen mengsel.

Spaghetti alla carbonara

Doe de pecorino erbij en klop nog even goed.

Bereiding:

Spaghetti alla carbonara

Kook de spaghetti "al dente". Giet af en houd een beetje van het lekwater apart.  

Spaghetti alla carbonara

Doe de spaghetti terug in de pan en stort er de hete guanciale met vet, de pecorino met de eieren over uit.

Spaghetti alla carbonara

Roer nu snel alles door elkaar op een heel laag vuurtje tot u ziet dat het ei zich met de kaas en het zetmeel van de spaghetti verbindt en een mooie gelieerde saus ontstaat. Klaar!

Let op: 
Als het vuur te hoog staat gaat het ei stollen en de saus schiften . U krijgt dan een soort "pasta met roerei" en dat is niet de bedoeling. Wel moet u ervoor zorgen dat het ei niet meer rauw is, want dat is niet lekker. Mocht u zien tijdens het proces dat u vocht tekort komt, dan hebt u wat kookwater van de pasta achter de hand.

Serveertip:

Spaghetti alla carbonara

Serveer bij deze spaghetti alla carbonara alleen nog wat geraspte pecorino.

Wijntip:

Spaghetti alla carbonara

Een middelzware droge witte wijn, het liefst natuurlijk uit de geboortestreek van de carbonara, Lazio: een Aprilia Sangiovese, een Bianco Capena, een Controguerra bianco, of zelfs een Cerveteri bianco frizzante (mousserend).