Recept van Yvonne - Pasta alle melanzane - pasta met aubergines

UIt de Zuid-Italiaanse keuken - Pastagerecht - 4-6 personen

Pasta alle melanzane - pasta met aubergines

 Een stevig, pittig recept uit de Zuid-Italiaanse keuken.

Aubergine
In Zuid-Europa komen ook andere soorten aubergine voor dan de traditionele paarse die wij kennen, waaronder de witte aubergine (voornamelijk geschikt voor conserveren), en de wit-paarse aubergine, die een delicatere smaak heeft dan onze variant. Wel kunnen de Mediterraanse varianten een scherpe nasmaak hebben en zelfs een onplezierig gevoel op het verhemelte veroorzaken. Dit wordt vaak bestreden door het vruchtvlees te zouten en het overtollige vocht te draineren voor gebruik. Bekende lekkernijen uit de Italiaanse keuken zijn geconserveerde aubergines op olijfolie (melanzane sott'olio) en de overheerlijke ovenschotel melanzane alla parmigiana (met mozzarella, Parmezaanse kaas en tomatensaus).

Voorbereiding:
Snij de aubergine in blokjes. Doe flink wat olijfolie in een braadpan of koekenpan met hoge rand. Leg het teentje knoflook erin, samen met de Spaanse peper. Laat de knoflook iets aanfruiten maar niet verkleuren. Haal de knoflook uit de pan en voeg de aubergineblokjes toe. U zult zien dat de aubergine alle olie opslokken. Geen paniek: als de aubergine gaar is geeft hij de olie weer terug.

Laat het geheel stoven op een matig vuur tot de aubergine zijn olie weer loslaat. Verwijder de overtollige olie door het geheel even uit te laten lekken in een zeef of vergiet. Doe de aubergine terug in de pan en voeg de tomatensaus toe. Breng aan de kook, breng op smaak met zout en peper, verwijder de Spaanse peper en houdt de saus vervolgens warm op een laag pitje.

Bereiding: 
Kook de spaghetti "al dente" (beetgaar) in ruim, gezouten water. Giet af. Doe de saus er overheen en serveer.

Serveertip: 
In Zuid-Itali
ë, vooral op Sicilië, wordt dit gerecht vaak geserveerd met grof geraspte gezouten, gerijpte ricotta, bekend als "ricotta salata". De schapensmaak is vrij sterk, je moet er van houden.

Wijntip:
Een donkerrode, Zuid-Italiaanse wijn. Een Siciliaanse Nero d'Avola is een idee, mits u een goede kunt vinden (vergis u niet, die zijn fors aan de prijs en de "mindere" liften mee op de naam maar zijn vaak niet lekker. Een heel goed idee zou een Negroamaro uit de regio Taranto, Apulië zijn.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

Ingrediënten

600 gram Pasta, bijvoorbeeld spaghetti
2 Aubergines
150 ml Sugo, Italiaanse tomatensaus (klik voor recept)
1 tn. Knoflook
1 Klein gedroogd Spaans pepertje (Peperoncino)
naar behoeven Olijfolie
naar smaak Zout en peper uit de molen

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Vergiet
Rasp