Recept van Yvonne - Tajine van lamszadel (of lamskoteletten), pompoen en kruiden
Vrij naar een recept van Mrouzia - Hoofdgerecht - 4 personen

Tajine
Een tajine is een Noord-Afrikaanse aardewerken stoofpot die tegelijkertijd dienst doet als pan en als draagbare oven. Ook de gerechten die ermee gemaakt worden heten tajine. Vooral in Marokko is de tajine populair. Een tajine bestaat uit een schaal, waaruit de bereide gerechten opgediend kunnen worden, en een relatief hoog kegelvormig deksel. Bij het koken met de tajine slaat de condens neer op het deksel en loopt weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de tajine op die van een braadpan. Tajines zijn geglazuurd of ongeglazuurd (zoals een Römertopf). Inmiddels zijn er ook gietijzeren versies van de tajine op de markt. Voordat een ongeglazuurde tajine voor de eerste keer gebruikt wordt, dient de schaal 24 uur gevuld te worden met water. Hiermee kan worden voorkomen dat deze barst. Bij gebruik op gas is het verstandig (lees: nodig) een sudderplaatje te gebruiken.
Ingrediënten
Maak een keuze: |
|||
10 stuk(s) |
per 60g
|
€ 1,85 | |
1 stuk(s) |
per 650g
|
€ 33,45 | |
1 stuk(s) |
per 800g
|
€ 36,05 | |
500 gram |
per 1000g
|
€ 26,15 | |
600 gram | Lamszadel | ||
En verder: |
|||
1200 gram | Pompoen | ||
5 | Gedroogde vijgen | ||
8 | Gedroogde dadels | ||
6 | Abrikoos (gedroogde) | ||
35 gram | Witte rozijnen | ||
6 halve | Walnoot | ||
1 | Grote ui | ||
naar smaak | Ras el hanout | ||
5 tn. | Knoflook | ||
paar takjes | Verse koriander | ||
naar behoeven | Olijfolie | ||
naar smaak | Zout | ||
1 halve | Lombok (eventueel) | ||
Voor de garnituur: |
|||
300 gram | Bulgur | ||
klontje | Boter | ||
naar behoeven | Zout | ||
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Tajine |
Stap voor stap

Zet de tajine op een plaatje op het vuur met een flinke scheut olijfolie.

Snij de ui in blokjes. Doe deze in de tajine en laat aanfruiten.

Kneus de knoflook en pel deze. Voeg toe aan de tajine.


Leg het vervolgens in de tajine en braad het aan beide kanten snel aan

Bereid de noten en de gedroogde vruchten voor.

Als het vlees aan beide kanten aangebraden is mogen de vruchten en noten erbij en mag de tajine dicht. Het vuur mag nu iets minder staan.
Snij van een pompoen zoveel af als u nodig heeft, haal de pitten eruit en de bast eraf en snij in blokjes.

Haal het vlees even uit de tajine. Haal het van de botjes af, snij het in grove stukken en doe vervolgens eerst de pompoen in de tajine.

Daar bovenop het vlees. Als laatste de losse botten, die we mee laten stoven voor de smaak en voor het opdienen verwijderen.

Voor wie van scherp houdt is het tijd een halve lombok in dunne reepjes te snijden en aan de stoofpot toe te voegen.

Laat de tajine minstens 2 uur op een zacht pitje stoven. Tijdens de laatste 15 minuten gaat u aan de slag met de bulgur (klik hier voor het recept), die zo'n 8-12 minuten moet koken in water, afhankelijk van de soort.

Een minuut of 5 voor het serveren mogen de botten eruit en de verse koriander erbij. Giet de bulgur af, doe er een klontje boter doorheen. Klaar!
Serveertip:

Meestal wordt de tajine gewoon midden op tafel gezet. Onze foto bovenaan dit recept is dus wellicht iets te formeel.
Wijntip:

De landen waarin de tajine populair is zijn hoofdzakelijk moslim. Wijn is dus niet op zijn plaats. Mocht u de traditie toch willen breken, kies dan voor een wijn uit de streek: Een Egyptische Omar Khayyam, een Tunesische Sidi Saâd , of een Marokkaanse Château Roslane bijvoorbeeld. Of als u écht iets heel bijzonders of tafel kunt/wilt zetten: Een Libanese Chateau Musar van Hochar, uit de Bekaavallei.