Recept van Yvonne - Terrine van garnalen en zalm

Voorgerecht - 6 personen

Terrine van garnalen en zalm


  200 gr  gepocheerde zalmfilet
  200 gr  Noorse garnalen
      4      witte boterhammen zonder korst
    25      cl room
    25      cl melk
      4      eieren
      1      soeplepel Cognac
              zout&peper

Voorbereiding:
Giet room en melk bij elkaar in en week daar het brood in. Oven voorverwarmen op 150 graden. Zalm pocheren en van vel en graten ontdoen. Eieren splitsen. Eiwitten stijf opkloppen.

Bereiding:
Doe ongeveer de helft van de zalm in een kom, samen met de broodpap, de 4 eierdooiers en de Cognac. Zout en peper naar smaak toevoegen. Goed mengen. Voeg de opgeklopte eiwitten toe en spatel die voorzichtig door het mengsel. Neem een aardenwereken terrine of een cakevorm  (liefst van siliconen, of anders bekleed met ovenpapier). Stort op de bodem een laag van het mengsel. Daar bovenop een laag garnalen. Daar bovenop een laag middelgrote brokken van de overgebleven zalm. Als laatste stort u de rest van het mengsel.  Plaats de vorm au-bain-marie (in een braadslee met ongeveer 2cm warm water) in de oven. Bak de terrine ongeveer 1,5 uur. Kijk af en toe naar de kleur, laat die niet te donker worden. Haal de terrine uit de oven, laat hem afkoelen en haal hem met zorg uit de vorm. 

Tip:
Deze terrine kun je koud en lauw eten. Koud is ie heel lekker met aïoli.

Tip:
Bij dit gerecht kun je eigenlijk over terecht voor de wijn. Een Italiaanse Verdicchio past er prima bij, een Catalaanse Viña Sol, een Edelzwicker uit de Elzas, of een mooie Crozes - Hermitage uit het Rhonegebied. Voor de liefhebbers van een iets drogere wijn is een klassieke Entre Deux Mers aan te bevelen.

Ingrediënten