Recept van Mats - Wok van zalm en witvis met citroenmelisse en basilicum

Vol 'juiste' vetzuren en vitaminen! - Hoofdgerecht - 4 personen

Wok van zalm en witvis met citroenmelisse en basilicum

Dit is een gerecht dat de beide vissoorten volledig tot zijn recht laat komen. En dat is goed, want maar al te vaak is vis een ongeziene gast bij velen. Vanuit een dieetstandpunt is dit ook een interessant gerecht: De witvis is wat magerder, de zalm wat vetter. Samen hebben ze een positief effect op hart en bloedvaten en voorzien ze in onze dagelijkse proteïnebehoefte. De oesterzwammen zijn leveranciers van vitamine B2 en B3 en zorgen voor het beter functioneren van onze weefsels. Een recept dus waar je fit mee blijft!

Voorbereiding:

  • Maak de oesterzwammen schoon en snij het harde gedeelte van de voet eraf.
  • Droog ze op een doek en snij ze in tweeën of vieren, afhankelijk van de maat.
  • Maak de bosuien schoon en snij ze in fijne schijfjes, zowel het witte als het groene gedeelte.
  • Haal de citoenmelisseblaadjes van de takjes af en hak ze fijn.
  • Was de stukken vis af onder de koude kraan en snij ze in grote dobbelstenen.
  • Leg ze op een diep bord, giet er 1 el olijfolie overheen en meng alles goed.

Bereiding:

  • Laat een el. olie heet worden in een wok op hoog vuur en bak hierin de stukken vis snel aan weerskanten aan.
  • Doe nu onmiddellijk de melisse erbij.
  • Schep 30 seconden om, voeg de soja toe, schep één keer om en breng het geheel over in een kom.
  • Zet de wok weer op het vuur en doe de bosuien en de oesterzwammen erin.
  • Laat ze een minuut of vijf bakken op matig vuur.
  • Voeg vervolgens de inhoud van de kom toe.
  • Breng op smaak met peper uit de molen.
  • Voeg de basilicumblaadjes toe en giet een borrelglaasje water in het mengsel.
  • Laat nog 2 minuten koken op hoog vuur.
  • Zet de warmtebron uit, doe een deksel op de wok en laat 3 minuten staan voor u serveert. Klaar!

Wat drinken we hierbij?
Ketjap combineert niet erg goed met wijn. Bier is een uitstekende keuze. Probeer eens een exotisch biertje: U zou kunnen proberen een Lion Lager uit Sri Lanka te  bemachtigen, een biertje dat een heel subtiel vleugje in zich heeft van alle specerijen en tropische vruchten die je kunt vinden op Sri Lanka. Maar het zal een moeilijke opgave zijn: de Ceylon Brewery, gestart in de 19e eeuw door Sir Samuel Backer aan de voet van “Lover's Leap”,  een van de grote watervallen van Nuwara Eliya, de sprookjesachtige theeplantages van Sri Lanka, exporteert weinig. Gooi het op een Japanse Asahi of een Chinese Tsing Tao. Toch een wijntje? Dan een Côtes de Provence. Rosé.

bier

Ingrediënten

Maak een keuze:

4 stuk(s)
per 150g
€ 5,10
4 stuk(s)
per 100g
€ 3,65

Maak een keuze:

4 stuk(s)
per 100g
€ 3,05
4 stuk(s)
per 100g
€ 3,70
4 stuk(s)
per 100g
€ 3,90
4 stuk(s)
per 100g
€ 1,70
4 stuk(s)
per 150g
€ 4,55

En verder:

700 gram Oesterzwammen
2 takjes Citroenmelisse
2 Kleine bosuien
6 blaadjes Basilicum
2 el. Olijfolie
5 el. Zoute ketjap (asin)
1 Peper
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Wok