Recept van Yvonne - Verse worst met aardappeltaartje

Wat heel goed combineert met verse worst is aardappel - Hoofdgerecht - 4 personen

Verse worst met aardappeltaartje

Tempereren
Anders dan bij chocolade, waar de term ook bij gebruikt wordt, tempereert vlees door het een uur vóór de verdere bereiding uit de koelkast te halen. Het vlees komt hierdoor al een beetje op temperatuur, en hoeft tijdens de bereiding minder hevig verhit te worden. Het vlees behoudt daardoor zijn smaak beter, en binnenin is de overgang van door- bakken naar “rauw” mooier en geleidelijker. U dient er wel rekening mee te houden dat de baktijd iets korter is (het vlees heeft een hogere begin- temperatuur). Let op: Eenmaal getempereerd vlees mag niet worden teruggelegd in de koelkast (microbiologisch gevaar!)

Ingrediënten

500-1000 gram
per 270g
€ 2,70
500 gram Stamppotaardappelen
100 gram Wittekool
100 gram Ui, gesnipperd
naar behoeven Paneermeel
naar smaak Nootmuskaat
naar behoeven Boter
naar smaak Zout & peper uit de molen
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Stamper

Stap voor stap

Bereiding:

  • Snij de kool flinterdun (zoals voor zuurkool).
  • Hak de ui fijn.
  • Schil de aardappelen.
  • Kook de kool en de aardappelen gaar (niet bij elkaar! Kool een aardappelen hebben een hekel aan elkaar in het water en u loopt kans dat de aardappelen nooit gaar worden!)
  • Stoof de ui in wat boter gaar. Maak van het geheel een stamppotje en breng op smaak met zout en peper).
  • Laat even afkoelen.
  • Maak van de stamppot kleine taartjes en paneer deze in paneermeel. Ei is niet noodzakelijk. 
  • Laat weer even rusten.
  • Verse worst even in heet water laten tempereren. Hiermee voorkomt u dat de worst gaat scheuren tijdens het bakken.
  • Boter in de braadpan laten smelten, worst in de pan doen en aanbraden tot de worst lichtbruin is.
  • Warmtebron verminderen en een half kopje warm water toevoegen.
  • Warmtebron weer hoog zetten en beide zijden ongeveer 10 minuten bakken.
  • De aardappeltaartjes bakken in een koekenpan met wat boter. Klaar!

Serveertip:

Verse worst met aardappeltaartje

Serveer hier een simpele soort groenten bij, waarvan de smaak niet de overhand kan nemen. Liever geen zetmeelhoudende groente zoals erwten en peulvruchten, dat wordt teveel van het goeie, samen met de puree.

Wijntip:

Verse worst met aardappeltaartje

Een niet te stroeve rode wijn. Een mooie Beaujolais zou kunnen. Een Moulin à Vent bijvoorbeeld.