Recept van Yvonne - Saucijs met ratatouille en polenta

Ook dit kun je doen met een saucijsje! - Hoofdgerecht - 6 personen

Saucijs met ratatouille en polenta

Polenta

Polenta is een klassiek traditioneel Noord-Italiaans gerecht gemaakt van griesmeel van maïs. Het gerecht ontstond als armemansgerecht ter vervanging van de duurdere gerechten als pasta of aardappels. Polenta komt voor in hoofdzakelijk twee vormen: Voorgekookt en niet voorgekookt. De niet voorgekookte behoort meer dan een uur lang te worden geroerd in een speciale koperen pot met een ronde of rond aflopende bodem. Niet iedereen heeft daar de tijd en de armkracht voor (is zwaar werk). Moderne polenta wordt bereid door de voorgekookte griesmeel met vocht te mengen en daarna kort te koken. De maispap die zo ontstaat dikt bij afkoelen in en wordt zo stevig dat men er allerlei vormen van kan snijden. Een vergelijkbaar gerecht uit Roemenië is mămăligă. Ook in Zuid-Afrika wordt een maispap gegeten, in de vorm van putupap, braaipap of mieliepap (van Bantu-oorsprong).

Ratatouille
In het Nederlands ook wel verbasterd uitgesproken als ratjetoe. Een Zuid-Frans mengsel van gestoofde Mediterrane groenten. Ratatouille is een Frans gerecht van gestoofde groenten, dat vooral in de Provence veel wordt bereid. Verschillende variaties van het gerecht worden gegeten in andere landen rond de Middellandse Zee. Marimar Torres, schrijfster van een boek over de Catalaanse keuken beweert dat het gerecht afstamt van het Catalaanse gerecht samfaina. De bereiding kan verschillen, maar basisingrediënten van ratatouille zijn: tomaat, courgette en aubergine, ui en knoflook. Ratatouille wordt in Frankrijk - 's zomers overigens ook koud - meestal gegeten met stokbrood. In Italië serveert men dit gerecht vaak met polenta.

Voorbereiding:
Maak de groenten schoon en snijd ze in grove stukken.

Bereiding van de ratatouille:
Deze stoofgroenten kunt u rustig van tevoren bereiden. Sterker nog: als ratatouille een dag heeft gestaan is hij nog lekkerder! Doe een flinke scheut olijfolie in een cocotte. Bak hierin eerst de aubergine even aan. Neem uit de pan. Bak op deze manier achtereenvolgens de ui, de knoflook en de paprika. Als laatste bakt u de courgette aan. Voeg nu alles bij elkaar, zonder de courgette. Deze voegt u pas een paar minuten voordat alles klaar is toe. Stoof de tomatenpuree om de zuurtegraad aan te passen en doe deze bij de groenten. Voeg wat water toe zodat een bodempje zichtbaar is in de cocotte. Voeg de rozemarijn en de tijm toe. Laat zachtjes stoven tot alles gaar is. Haal de harde delen van de rozemarijn en de tijm uit de pan. Voeg nu de courgette toe en laat nog 5 minuten doorstoven.

Bereiding van het vlees:
Braad het vlees even aan. Snij het in grove stukken en voeg het aan de ratatouille toe en laat samen even doorgaren.

Presentatie:
Stort de polenta in een vierkante garneerring of stort het uit op een snijplank en snij er vierkanten van. Serveer met de ratatouille. Klaar!

Wijntip:
Een mooie volle rode wijn.

Ingrediënten

Maak een keuze:

6 stuk(s)
€ 1,45
6 stuks
€ 24,95
6 stuk(s)
€ 1,45
6 stuk(s)
€ 1,65
6 stuks
€ 23,95
3 stuk(s)
€ 3,75
2 stuk(s)
per 270g
€ 3,35

En verder:

400 gram Polenta
1000 gram Ratatouille (klik voor recept)
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Garneerring
Cocotte