Recept van Yvonne - Varkens- of kalfsoester met cacaorisotto

Recept met een ster - Hoofdgerecht - 4 personen

Varkens- of kalfsoester met cacaorisotto

Risotto wordt meestal gemaakt van Carnarolirijst of Vialone nanorijst. Dit recept is geen uitzondering: Arboriorijst kan ook. Hoewel deze eigenlijk meer voor salades is bestemd zult u zien dat ook een risotto uitstekend lukt. Zeker deze!

Cacaonibs

Cacaonibs, (ook wel: grué de cacao) zijn de oervorm van chocolade. Na het plukken, fermenteren, drogen en roosteren worden de cacaobonen gekraakt en ontdaan van hun schil. Wat overblijft zijn cacaonibs. Hiervan kan in principe direct chocolade worden gemaakt. Een alternatief is om deze nibs om te zetten in cacaoboter en cacaopoeder en deze vervolgens weer bij elkaar te voegen. Een beetje omslachtig.

Yvonne eet smakelijk

Ingrediënten

Maak uw keuze:

4 stuk(s)
per 100g
€ 1,45
4 stuk(s)
per 100g
€ 2,80
4 stuk(s)
per 100g
€ 4,90
4 stuk(s)
per 100g
€ 1,95
4 stuk(s)
per 100g
€ 4,60

En verder:

250 gram
€ 4,60
50 ml Arachideolie
30 ml Balsamico
70 ml droge witte wijn
40 gram Boter
2 el. Cacaopoeder
20 gram Cacaonibs
naar behoeven zout & peper uit de molen
50 ml Olijfolie
700 ml Kalfsbouillon (klik voor recept)
1/2 Middelgrote ui
1 el. Honing
30 gram Gruyère

Of:

30 gram Parmezaanse kaas
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Cocotte
Garneerring

Stap voor stap

Bereiding:

Varkens- of kalfsoester met cacaorisotto

Risotto:
Hak de ui fijn. Laten zweten in een cocotte met wat olijfolie. Rijst toevoegen en even in de olie onder voortdurend roeren aanzetten. Wijn toevoegen en reduceren. Langzaam beetje bij beetje de bouillon toevoegen totdat de rijst gaar is (15-18 minuten). Een eetlepel cacaopoeder toevoegen en goed mengen. Monteren met de helft van de boter en op het laatst de parmezaan er doorheen verwerken. Op smaak brengen met peper en zout.

Vlees:
Snij de oesters in twee plakken per persoon. Bak deze op hoog vuur met een beetje arachideolie snel aan. Deglaceren met een eetlepel honing en de balsamico. 1 minuut lang blijven arroseren met het azijnmengsel. De cacaonibs toevoegen. Even later de rest van de boter en een eetlepel cacaopoeder. Breng op smaak met zout en peper, eventueel met een klein beetje (heel voorzichtig) chilipeper.

Serveertip:

Varkens- of kalfsoester met cacaorisotto

Zeef de saus. Bouw de risotto op met de garneerring.

Wijntip:

Varkens- of kalfsoester met cacaorisotto

Een rode zoete (versterkte) wijn laat deze dis het beste tot zijn recht komen: een Banyuls uit de Rousillonstreek, een Old Tawny port uit Portugal, of een Rietvallei Rooi Muscadel uit Zuid-Afrika, bijvoorbeeld.

 HulstDit recept is een goede suggestie voor uw kerstdiner.