Recept van Yvonne - Twentse bakleverworst met appel en voorgeprakte spruitjes

Hoofdgerecht - 4 personen

Twentse bakleverworst met appel en voorgeprakte spruitjes

Ingrediënten       Keukengerei:
1 kg bakleverworst   Stamper
2   appels (Braeburn)   Timbaal
250 g vastkokende aardappel   Wok
200 g spruitjes    
    boter    
1 el. donkere basterdsuiker    
    zout en peper uit de molen    

Timbaal

Een timbaal is een pan of bakvorm met een cilindrische, vaak conische vorm ( onderaan smaller dan aan de bovenkant). Van oudsher is de timbaal van vertint koper, maar tegenwoordig komt de roestvrijstalen variant veel vaker voor. Timbalen worden veel gebruikt in de patisserie. Er zijn zowel grote timbalen als kleintjes. Kleine timbalen zijn zeer geschikt voor bavarois en allerhande desserts. Ook kunnen ze een mooie vorm aan gerechten geven, Ook gerechten, gemaakt in een timbaal, dragen vaak diezelfde naam.

Braeburn

Braeburn is een appelras, per ongeluk ontdekt in 1952 door de landbouwer O. Moran uit Waiwhero, Nieuw-Zeeland. Het is een kruising tussen Granny Smith en Lady Hamilton. De appel is vernoemd naar de Braeburn boomgaard waar voor het eerst commercieel werd geteeld. Braeburn appels hebben een unieke combinatie van zoete en zure smaak. Ze zijn verkrijgbaar van oktober tot april in het noordelijk halfrond [2] en zijn middelgroot tot groot. De Braeburn is lang te bewaren zonder dat hij zacht wordt.

Voorbereiding:
Snij de worst in gelijke plakken. Snij de appels in 6 partjes en verwijder het klokhuis. Kook de aardappels beetgaar. Maak de spruitjes schoon en snij ze in kwarten.

Bereiding: 
Doe wat boter of olie in een wok en roerbak de spruitjes ongeveer 3 minuten. Doe boter in een koekenpan en bak de leverworst gaar binnenin en krokant aan de buitenkant (ongeveer 3 minuten per zijde). Doe boter in een tweede koekenpan en bak de appelpartjes op matig vuur tot ze beetgaar zijn. Voeg op het laatst de basterdsuiker toe aan de boter en carameliseer de appel. Blus af met een scheutje water. Giet de aardappels af en prak de spruiten er doorheen, niet te wild want we willen een beetje structuur overhouden. Breng op smaak met zout, peper en boter. Klaar!

Wijntip:
Wat drinken wij hierbij? Zegt u het maar! Wit kan (Arbois uit de Jura bijvoorbeeld), rosé kan (Pinot Noir uit de Elzas), rood kan (Côtes de Provence)!

Ingrediënten