Recept van Mats - Spaghetti 'cacio e pepe'

met Pecorino en zwarte peper - Pastagerecht - 4 personen

Spaghetti 'cacio e pepe'

Spaghetti cacio e pepe is een van de meest traditionele pastagerechten. Het is supersimpel om te maken. Des te wonderbaarlijker is het, dat het zó goddelijk smaakt.

Ingrediënten

400g Spaghetti
160g Pecorino Romano
naar smaak Zwarte peper uit de molen
niet te veel Zout

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Garde 1
Vergiet 1

Stap voor stap

Voorbereiding

Rasp de pecorino in een ruime kom. Breng een grote pan water aan de kook. Zout het water voor de pasta, maar iets minder dan gebruikelijk - de pecorino is van zichzelf immers ook erg zout.

Koken, saus maken

Kook de spaghetti beetgaar. Vlak voordat ze gaar zijn gebruikt u een paar pollepels van het kookvocht voor het maken van de saus: Voeg kookvocht toe aan de geraspte kaas en kluts met een garde tot de kaas smelt en een mooie gladde saus ontstaat. 

Serveren

Giet de pasta af en voeg hem toe aan de saus. Draai er flink wat zwarte peper uit de molen overheen. Hussel goed door elkaar en verdeel over de borden.  Klaar!

Wijntip

Een lichte Toscaanse rode wijn past het best.

Tip voor de echte kookfanaat

Dit recept is de vereenvoudigde variant. In de traditionele versie wordt de pasta afgegoten, overgedaan in een sautoir, pollepel kookvocht (aqua della pasta) erbij, 90% reduceren, dan de kaas erbij en al roerende de saus binden met het aanhangende vocht en het zetmeel van de pasta. Afmaken met zwarte peper. Aangezien bij deze variant de kans erg groot is dat de kaas gaat coaguleren, is dit alleen aan te raden aan experts!

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant