Recept van Mats - Kangoeroefilet op de barbecue met vlierbessensaus, selderijknol en morieljes

Recept met een ster - Barbecuerecept - 4 personen

Kangoeroefilet op de barbecue met vlierbessensaus, selderijknol en morieljes

Kangoeroefilet. Je moet het willen proeven. Sommige mensen vinden het een beetje "te". Wat ik u kan verzekeren is dat het heel smakelijk is. Het heeft veel weg van biefstuk, al komt de wildsmaak ook hier en daar subtiel om de hoek kijken. De bereiding is in ieder geval zoals biefstuk - snel en hevig, mooi rosé binnenin.

Morieljes zijn niet elke dag te krijgen. U kunt hiervoor ook eens een shi-take proberen. Die is wat toegankelijker. Mocht u toch met de morielje aan de slag willen, even een paar tips:

  • Pluk morieljes niet zelf. Er is een giftige soort die er sprekend op lijkt.
  • Was verse morieljes uitermate nauwkeurig: overal zit zand.
  • Eet morieljes NOOIT rauw. Ze zijn alleen gekookt ongevaarlijk. In rauwe toestand kunnen ze vervelende darmklachten veroorzaken.
  • Al met al kan een gedroogde morielje of een morielje uit blik een hoop ellende voorkomen. Wij hebben de ingeweckte variant genomen.

Mats eet smakelijk

Ingrediënten

naar smaak Zout en peper
Scheutje Olijfolie
Snij 4 porties
per 850g
€ 17,65

Voor de saus:

scheut Rode wijn
100g Boter (ijskoud)
100 gram Vlierbessen
1 Sjalot
100 gram Boter (ijskoud)

Voor de garnituur:

Snufje Selderijzout
1 Knolselderij
100 gram Morieljes of andere paddestoelen
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Aluminiumfolie
Garde
Koekenpan 2
Barbecue - BBQ
Magnetron
Kernthermometer

Stap voor stap

Voorbereiding

Geen rubs, geen marinades, geen poespas. Puur vlees, zout en peper. Beetje olijfolie. Maak een superhete grill, liefst met echte houtskool. 

Snij van de knolselderij vierkante plakken van ongeveer 1,5 cm dikte, kruid ze met selderiezout en stoom ze gaar in de magnetron gedurende 4-6 minuten.

Bereiding

Grill de filet mooi donker aan de buitenkant en rosé binnenin. Hou een kerntemperatuur van zo'n 49°-55°C aan. Leg weg in aluminiumfolie.

Zet de ragfijn gesnipperde sjalot aan met wat boter. Voeg de paddenstoelen toe. Als deze warm zijn de boter zeven en  verwijderen, morieljes en sjalot apart warm houden en op smaak brengen met zout.

In dezelfde koekenpan nu de vlierbessen storten en en warm laten worden. Blus af met rode wijn. Laat indampen op hoog vuur. Nu het vuur verlagen en de saus monteren met klontjes ijskoude boter tot een mooi gladde doorzichtige saus is ontstaan.

Bak op het laatst de selderijplakken even aan in een koekenpan, vlak voor het opdienen.

Serveren

Kangoeroefilet op de barbecue met vlierbessensaus, selderijknol en morieljes

Snij de filet in mooie plakken. Snij de vierkante plakken knolselderij diagonaal door en serveer 2 stukjes per bord. Giet de saus op de (voorverwarmde) borden en leg wat morieljes bij het vlees. Klaar!

Wijntip

Kangoeroefilet op de barbecue met vlierbessensaus, selderijknol en morieljes

Australisch vlees, Australische wijn.  Shiraz, zonder twijfel.

Eet smakelijk,

Mats