Recept van Yvonne - Ceasar's Salad vegetarisch

met tofu - Maaltijdsalade - 4 personen

Ceasar's Salad vegetarisch

Ceasar's salad, of caesarsalade, de klassieker uit de Verenigde Staten, is vernoemd naar Cesare (Caesar) Cardini , van Italiaanse afkomst, geboren in 1896, gestorven in 1956 in de USA. Cardini bezat een aantal hotels waar hij zelf als chef-kok werkzaam was, zowel in zijn woonplaats San Diego als over de grens in Tijuana (Mexico). Dit laatste gaf hem de mogelijkheid daar tenminste onder de "Prohibition" uit te komen, hetgeen door sommige gasten erg werd gewaardeerd. De salade gaf hij zijn eigen naam. Geen verband dus, noch met de grote Romeinse keizer, noch met het fameuze hotel/casino "Ceasar's Palace" in Las Vegas.

Deze salade, die erg populair is in de Verenigde Staten, behoort oorspronkelijk te bestaan uit Romeinse sla, croutons, parmezaanse kaas, citroensap, olijfolie, gekookt ei, Worcestershire saus, knoflook en zwarte peper. Vaak wordt hij echter geserveerd met kipfilet, ansjovis of iets dergelijks. Ook wordt aan de dressing tegenwoordig vaak mayonaise toegevoegd.

Ik heb eens geprobeerd om deze innovatie erin te houden maar tóch aan de vegetarische kant te blijven. Al zeg ik het zelf, het is goed gelukt. Proef maar!

Ingrediënten

2 Witte boterhammen
500g Romeinse sla
100ml Olijfolie
+/- 3 plakken p.p. Tofu
naar smaak Zout en zwarte peper
50g Parmezaanse kaas of Grana Padano
8 druppels Worcestershiresaus
naar smaak Citroensap
1 kneepje Knoflook uit de pers

Stap voor stap

Voorbereiding

Maak van een paar (oude) witte boterhammen croutons door de korstjes eraf te snijden, de plakken in blokjes te snijden en in een klein beetje olijfolie te bakken tot ze goudgeel en krokant zijn.
Was de sla en scheur deze met de hand aan grove stukken. Laat zo goed mogelijk uitlekken. Gebruik alles behalve de stronk, die is niet lekker.
Snij de tofu in dunne plakken en bak deze in vrij hete olijfolie tot ze krokant zijn. Bestrooi ze daarna met wat zout.

Bereiding

Maak een dressing van olijfolie, citroensap, één kneepje knoflook uit de pers en Worcestershiresaus. Rasp met een fijne rasp de Parmezaanse kaas over de dressing. Klop deze op met een garde zodat de emulsie mooi smeuïg wordt. Breng op smaak met zout.

Doe de sla in een kom, giet de dressing er overheen, een paar flinke draaien grof gemalen zwarte peper uit de molen erbij en hussel alles door elkaar. Klaar!

Serveertip

Serveer in ruime diepe borden en leg de tofuplakjes er bovenop.

Eet smakelijk,

Yvonne

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant