Recept van Mats - Real Texas Pulled Pork uit de oven

Slow cooking op z'n best - Hoofdgerecht of snack - 10 personen

Real Texas Pulled Pork uit de oven

Pulled pork. Niet weg te denken uit de menu's van tal van eetgelegenheden in de VS, vooral de zuidelijke staten. Heerlijk als hoofdgerecht, schitterend op een lekker knapperig broodje. Serveer het met authentieke Amerikaans cole slaw en voor u het weet wanen uw tafelgasten zich op een ranch in Texas!

Pulled pork is een typisch voorbeeld van slow cooking. U kunt het maken in een slow cooker, op de barbecue, in de oven, zelfs op het fornuis. Als u het maar langzaam doet! Wij geven u in dit receptje een variant die in een gesloten braadpan in de oven wordt gemaakt.

Pulled pork wordt gemaakt van varkensnek, procureur, varkensschouder. Het is "familie" van een Cubaans gerecht, de beroemde en overheerlijke  Ropa Vieja.

Mats

Ingrediënten

Maak uw keuze:

1 stuk(s)
per 2500g
€ 24,95
2 stuk(s)
per 1000g
€ 32,85

En verder:

50ml Runderbouillon (klik voor recept)
1 el. Worcestershiresaus, ook wel Worcestersaus
50 ml Appelazijn
50 g Rietsuiker
100 ml Barbecuesaus
1 el. Fijne mosterd
1/2 el. Chilipoeder
1 Grote ui, fijngesnipperd
2 tn. Knoflook, gehakt
1 takje Tijm
1 el. Olijfolie
naar smaak Peper en zout
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Braadpan 1
Koekenpan 1
Rolladetouw 1

Stap voor stap

Voorbereiding

Zet de oven aan op 90° C. Wrijf het vlees goed in met de mosterd en de bbq-saus. Kruid, indien gewenst, bij met zout en peper. Bind het vlees eventueel op als een rollade, maar niet te strak (klik hier voor de instructies). Of dit nodig is hangt af van de vorm, als u een mooi geleidelijk, dik stuk heeft, hoeft het niet. Is het wat platter uitgevallen, kan het zin hebben, voor een gelijkmatigere garing. 

Mooie Varkensnek voor pulled porkVarkensnek voor pulled pork rub en marinade

Kookvocht en bouquet

Zet de gesnipperde ui aan in een cocotte of braadpan met de olijfolie. Als de ui mooi glazig is, afblussen met de bouillon en de azijn. Aan de kook brengen, alle andere ingrediënten (behalve de tijm) door het vocht roeren en even laten pruttelen. Vervolgens het vlees toevoegen, takje tijm erbij, deksel erop en in de oven.

Gesnipperde ui fruiten en afblussen met azijn en bouillonPulled pork rietsuiker toevoegen

Pulled pork kookvocht roerenPulled pork. Vlees in de pan leggen

Krantje meerdere malen lezen, gras maaien, enzovoort

Nu heeft u alle tijd. Het vlees moet nu minstens 5 uur garen. U kunt aan het vlees zien wanneer het gaar is. Dan valt het letterlijk in sliertjes uit elkaar. Als het zover is kunt u het vlees met 2 vorken helemaal uit elkaar trekken.  Doe je sliertjes terug in het kookvocht en schep het geheel een paar keer goed door elkaar. Breng eventueel nog op smaak met zout. Uw Pulled Pork is klaar.

Serveertip

Als u gaat voor een broodje (zoals in dit recept), kies dan een mooie harde harde variant. Beboter de twee helften van het broodje en bruin deze in een matig hete koekenpan. Als de broodjes mooi bruinen zijn ze klaar voor gebruik. Vul ze met de pulled pork. Klaar!

Wijntip:

Real Texas Pulled Pork uit de oven

Ik zou bijna zeggen: "Bootleg of moonshine!" - huisgestookte, clandestiene sterke drank voor echte mannen! Maar een mooie Californische Chardonnay kan natuurlijk ook. Of een Budweisertje... ook een idee!

Eet smakelijk,

Handtekening mats