Recept van Mats - Real Texas Pulled Pork uit de oven
Slow cooking op z'n best - Hoofdgerecht of snack - 10 personen

Pulled pork. Niet weg te denken uit de menu's van tal van eetgelegenheden in de VS, vooral de zuidelijke staten. Heerlijk als hoofdgerecht, schitterend op een lekker knapperig broodje. Serveer het met authentieke Amerikaans cole slaw en voor u het weet wanen uw tafelgasten zich op een ranch in Texas!
Pulled pork is een typisch voorbeeld van slow cooking. U kunt het maken in een slow cooker, op de barbecue, in de oven, zelfs op het fornuis. Als u het maar langzaam doet! Wij geven u in dit receptje een variant die in een gesloten braadpan in de oven wordt gemaakt.
Pulled pork wordt gemaakt van varkensnek, procureur, varkensschouder. Het is "familie" van een Cubaans gerecht, de beroemde en overheerlijke Ropa Vieja.
Ingrediënten
Maak uw keuze: |
|||
1 stuk(s) |
per 2500g
|
€ 26,40 | |
1 stuk(s) |
per 2300g
|
€ 69,80 | |
1 stuk(s) |
per 4200g
|
€ 41,70 | |
1 stuk(s) |
per 4200g
|
€ 41,70 | |
En verder: |
|||
50ml | Runderbouillon (klik voor recept) | ||
1 el. | Worcestershiresaus, ook wel Worcestersaus | ||
50 ml | Appelazijn | ||
50 g | Rietsuiker | ||
100 ml | Barbecuesaus | ||
1 el. | Fijne mosterd | ||
1/2 el. | Chilipoeder | ||
1 | Grote ui, fijngesnipperd | ||
2 tn. | Knoflook, gehakt | ||
1 takje | Tijm | ||
1 el. | Olijfolie | ||
naar smaak | Peper en zout | ||
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Braadpan | 1 | ||
Koekenpan | 1 | ||
Rolladetouw | 1 |
Stap voor stap
Voorbereiding
Zet de oven aan op 90° C. Wrijf het vlees goed in met de mosterd en de bbq-saus. Kruid, indien gewenst, bij met zout en peper. Bind het vlees eventueel op als een rollade, maar niet te strak (klik hier voor de instructies). Of dit nodig is hangt af van de vorm, als u een mooi geleidelijk, dik stuk heeft, hoeft het niet. Is het wat platter uitgevallen, kan het zin hebben, voor een gelijkmatigere garing.
Kookvocht en bouquet
Zet de gesnipperde ui aan in een cocotte of braadpan met de olijfolie. Als de ui mooi glazig is, afblussen met de bouillon en de azijn. Aan de kook brengen, alle andere ingrediënten (behalve de tijm) door het vocht roeren en even laten pruttelen. Vervolgens het vlees toevoegen, takje tijm erbij, deksel erop en in de oven.
Krantje meerdere malen lezen, gras maaien, enzovoort
Nu heeft u alle tijd. Het vlees moet nu minstens 5 uur garen. U kunt aan het vlees zien wanneer het gaar is. Dan valt het letterlijk in sliertjes uit elkaar. Als het zover is kunt u het vlees met 2 vorken helemaal uit elkaar trekken. Doe je sliertjes terug in het kookvocht en schep het geheel een paar keer goed door elkaar. Breng eventueel nog op smaak met zout. Uw Pulled Pork is klaar.
Serveertip
Als u gaat voor een broodje (zoals in dit recept), kies dan een mooie harde harde variant. Beboter de twee helften van het broodje en bruin deze in een matig hete koekenpan. Als de broodjes mooi bruinen zijn ze klaar voor gebruik. Vul ze met de pulled pork. Klaar!
Wijntip:

Ik zou bijna zeggen: "Bootleg of moonshine!" - huisgestookte, clandestiene sterke drank voor echte mannen! Maar een mooie Californische Chardonnay kan natuurlijk ook. Of een Budweisertje... ook een idee!
Eet smakelijk,