Recept van Mats - Eigengemaakte 'pizza al prosciutto crudo', pizza met rauwe ham

Hoofdgerecht of snack - 4 personen

Eigengemaakte 'pizza al prosciutto crudo', pizza met rauwe ham

Pizza
De pizza heeft een lange, moeilijke en onzekere geschiedenis. Het woord zelf komt al voor in het volkslatijn van Zuid-Italiaanse steden in de tiende eeuw. De betekenis gaat echter niet veel verder dan "iets plats", een schijf bijvoorbeeld. In de zestiende eeuw wordt in Napels een afgeplat brood de naam " pizza" gegeven. Deze naam is waarschijnlijk tegelijkertijd een verbastering van "Pita" uit het MIdden-Oosten en een verwijzing naar de vorm.Het brood, dat oorspronkelijk alleen bedoeld was om de temperatuur van de oven te testen, had geen commerciële waarde en werd meestal weggegooid of verkocht (of zelfs weggegeven) aan de armen. Pas een eeuw later zien we de pizza opduiken als gerecht, geserveerd met olijfolie, zout en kruiden, zoals we nu nog kennen van een soortgenoot, de focaccia. Pas veel later werden kaas, tomaten en soms vis toegevoegd. In 1843 beschrijft Alexandre Dumas (père) inmiddels enorme verscheidenheid in pizza's. De toch wel meest beroemde pizza, de "Pizza Margherita", is een uitvinding van een kok, Raffaele Esposito en is gecreëerd in 1889 ter ere van de Italiaanse koningin Margherita van Savoye. De pizza is belegd met tomaten, mozzarella en basilicum om de kleuren van de Italiaanse vlag weer te geven. Naar men veronderstelt is dit de eerste keer dat een pizza met kaas werd belegd.

Pizzasteen (Pietra rifrattaria), ook wel ovensteen
Pizza heeft een razendsnelle bereiding nodig en moet zowel van onderen als van boven verwarmd worden. Het beste resultaat verkrijgt u natuurlijk in een houtgestookte pizza-oven. Heeft u die niet, zorg dan voor een pizzasteen: dit is een plaat van (natuur)steen die u ruim voordat u de pizza in de oven zet mee laat verhitten tijdens het voorverwarmen van de oven. Er zijn tal van pizzastenen in de handel. Een goed alternatief, misschien nog wel beter, is een marmeren plaat van minstens 15 mm dikte. Deze pizzasteen is overigens ook niet weg te denken voor liefhebbers van eigengemaakt brood.

Ingrediënten

4 plakjes
per 140g
€ 4,70
250 ml Sugo, Italiaanse tomatensaus
400 gram in blokjes
€ 3,15
400 gram OF Milanees pizzadeeg (ook geschikt om focaccia mee te maken)
400 gram OF Romeins pizzadeeg
400 gram Deeg voor Napolitaanse pizza
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Mattarello (deegroller) .
Pizzaschep .
Ovensteen .
Oven .

Stap voor stap

Eerst het deeg maken:

Pizzadeeg is een vorm van brooddeeg. Het lijkt eenvoudig, maar er kan het een en ander misgaan. Volg een goed recept. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op ons aparte recept voor pizzadeeg maak een keuze tussen Napolitaans, Romeins of Milanees pizzadeeg door erop te klikken in de ingrediëntenlijst.

Voorbereiding:

Verwarm de oven met de pizzasteen erin voor op 300° C (of zo hoog als u kunt). Laat hem minstens 30 minuten doorverwarmen. Snijd de mozzarella in blokjes.

Bereiding:

Rol per persoon 1 portie pizzadeeg uit tot een dikte van 2-3 mm. Zorg voor goed wat bloem tegen het plakken. 

pizza prosciutto bereiden 1

pizza prosciutto bereiden 2

Bestrijk de pizza vanuit het midden met de tomatensaus. 

pizza prosciutto bereiden 3

pizza prosciutto bereiden 4

pizza prosciutto bereiden 5

Bestrooi de saus rijkelijk met de mozzarellablokjes. 

pizza prosciutto bereiden 6

Blijf uit de rand, anders komt deze straks niet mooi omhoog. pizza prosciutto bereiden 7

Leg over het middengedeelte van de pizza een plakje parmaham (prosciutto di Parma).

pizza prosciutto bereiden 8

Als u een "pala da pizza" (broodspade) heeft, gebruik deze dan om de pizza van uw werkbank op de pizzasteen te krijgen. Anders kunt u het beste gebruik maken van bakpapier en hulp van een familielid of vriend. Hou de pizza goed in de gaten. Zodra de buitenste rand begint te kleuren en de mozzarella smelt is uw pizza klaar. Dit gaat sneller dan u denkt dus blijf er bij! Serveer de pizza direct. U kunt nu aan nummer twee beginnen.

Serveertip:

Een scheut goede olijfolie maakt het gerecht helemaal af. 

 

Wijntip:

Eigengemaakte 'pizza al prosciutto crudo', pizza met rauwe ham

Vreemd genoeg kiezen vooral jongere mensen nou juist bij pizza voor een biertje. Vooral in de pizzeria. Mocht u toch een wijntje prefereren: een jongen, lichte rode, bijvoorbeeld een Bardolino.