Recept van Mats - Balkenbrij simpel met boekweit en stroop

Oet de Twentse kökk'n - Hoofdgerecht - 4 personen

Balkenbrij simpel met boekweit en stroop

Wie kent de naam niet...balkenbrij! Heerlijke lekkernij van restvlees en boekweit uit het Oosten van ons land. Maar hoe maak je dat nu precies klaar? Er zijn verschillende stromingen. Dit is een recept van één van die stromingen.  In dit geval gaan we in op de boekweitthema. We halen de smaak van de boekweit apart even terug door gekookte boekweit (klaarmaken als rijst) te serveren bij de balkenbrij. Afgarneren met een beetje suikerstroop en klaar bent u.

Ingrediënten

1 kilo Balkenbrij
4 scheutjes Suikerstroop
naar behoeven Boter
2 Appel (goureinet)

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Appelboor .
Grillplaat .

Stap voor stap

Bereiding:

Snij 8 plakken van de balkenbrij. Kook de boekweit in zout water tot beetgaar, giet af en voeg al scheppend een klontje boter toe.  Boor het klokhuis uit de appels en snijd ze in schijven.

Bak de plakken balkenbrij in een koekenpan met boter snel aan om een knapperig korstje te krijgen. Gaar daarna een minuut of 2 na aan beide zijden.

Bak de appelschijven op een heel licht beboterde grillplaat. Kan ook op de barbecue. Klaar!