Recept van Yvonne - Haantje aan het spit uit eigen keuken

Hoofdgerecht - 3-4 personen

Haantje aan het spit uit eigen keuken

Ja natuurlijk, u haalt ze wel eens kant-en-klaar bij de poelier. Maar zelf maken dan? Dat is toch veel leuker en gezonder? En het is nog eens spotgemakkelijk ook! Hier een eenvoudig recept:

Ingrediënten

50-60 gram of Daslookboter
1 scheut Olijfolie
1 stuk(s)
€ 1,30
1 Bouquet garni
50-60 gram of Beurre Café de Paris
50-60 gram of
€ 2,90
50-60 gram Eigengemaakte kruidenboter
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Braadslee .
Gevogelteschaar .
Rolladetouw .
Trancheervork .
Braadspit .

Stap voor stap

Goede ingrediënten zijn het halve werk

Haantje aan het spit uit eigen keuken

We beginnen met de juiste ingrediënten. Een mooi Hollands haantje van meerdanvlees.nl. Een 50-60 gram kruidenboter. Uw

zijn daar uitstekend geschikt voor.  Verder een mooi bouquet garni, een lekkere kruidenmix (wij hebben onze vleeskruiden gebruikt) en wat olijfolie.

Vullen, stoppen

Haantje aan het spit uit eigen keuken

Controleer de buikholte van de haan en stop daar vervolgens de kruidenboter en het bouquet garni in. Als u gezouten kruidenboter heeft, hoeft u de buikholte verder niet te zouten. Rijg de haan vervolgens strak dicht met rolladetouw, met behulp van een stopnaald of lardeernaald.

Rijgen

Haantje aan het spit uit eigen keuken

Bind de poten en vleugels vast met rolladetouw en rijg de haan aan het spit. Controleer of de haan goed gebalanceerd is. Wrijf de haan in met olijfolie.

Kruiden

Haantje aan het spit uit eigen keuken

Kruid de haan. Als u onze kruidenmix gebruikt, behoeft u verder geen extra zout. Gebruikt u uw eigen mengsel, zorg dan dat de haan mooi hoog op smaak is. De smaak moet immers helemaal in het vlees trekken.

In de oven

Haantje aan het spit uit eigen keuken

Plaats het spit in de oven, met de grill op 175° C . Braad de haan in ruim een uur gaar en krokant. Gaat het wat te hard, temper dan de grill. Erg gevoelige plekken kunt u afdekken met wat aluminiumfolie. Plaats onder de haan een braadslee of bakblik. Hierin kunt u eventueel vocht opvangen dat van de haan afloopt. Hiermee kunt u vervolgens de haan ook weer af en toe instrijken.

Serveertip:

Snij de haan aan tafel voorzichtig aan. De gesmolten boter in de buikholte loopt alle kanten op, dus hou daar rekening mee. Verwijder, zodra u erbij kunt, het bouquet garni. Dat heeft zijn werk gedaan en kan nu weg. Haantje aan het spit is lekker met allerlei groenten, met brood en met aardappel. Bij de Fransen zult u vaak een gekookte aardappel of puree tegenkomen, de Italianen prefereren "Patate al forno", een aardappel die meegebraden wordt in de oven terwijl de haan aan het spit draait. Klik op de link voor het recept.

Wijntip:

Wit kan, rood kan. Indien wit - iets fruitigs, zoals bijvoorbeeld een Pinot Blanc of Riesling uit de Elzas, een Côte de Beaune of Mercurey uit de Bourgogne, of een Touraine of Sancerre uit de Loirevallei. Indien rood - niet teveel poeha, simpel boeket, lekker fris, zoals een Pinot Noir uit de Elzas, een Beaujolais Villages, een Sancerre of  Côtes d'Auvergne uit de Loirevallei, een Arbois uit de Jura.