Recept van Mats - Jambalaya Chicken (Kip Jambalaya)

Een echt Cajun gerecht - Hoofdgerecht - 4 personen

Jambalaya Chicken (Kip Jambalaya)

Jambalaya is een rijstgerecht, ontstaan uit een mengelmoes van de Creoolse en Cajunse keuken in Louisiana (Verenigde Staten). Sommigen beweren dat het dateert uit de tijd dat de Spanjaarden het voor het zeggen hadden in dit gebied, en dat het daarom een verwante van de Spaanse paella is. Anderen weten weer te vertellen dat het woord “Jambalaya” een samenstelling is van de Franse woorden jambon (ham) en à la, plus het West-Afrikaanse woord voor rijst ya-ya.
Net als met plov en paella wordt de rijst in het gerecht meegekookt, niet eerst gegaard en daarna toegevoegd. Rijst vormt het hoofdingrediënt. Vaste bestanddelen zijn ui, paprika en bleekselderij. Verder gaat er één of een combinatie van de volgende zaken bij in: vlees, gerookte worst (zoals chorizo), kip, ham,schildpad, kalkoen, schaaldieren, schelpdieren of alligator. Er zijn net zoveel variëteiten van jambalaya als er koks zijn die het gerecht bereiden.

In Gonzales,Louisiana, de stad die de jambalayahoofdstad van de wereld wordt genoemd, wordt elk jaar een Jambalayafestival gehouden.

Ingrediënten

1 Ui, middelgroot
1 el. Cajunkruiden
150 ml Sugo, Italiaanse tomatensaus
+/- 900 gram
€ 2,20
1 Paprika, groen
750 ml Kippenbouillon
1 stuk(s)
€ 1,30
2 stengels Bleekselderij
1 el. Knoflook, gehakt
400 gram Rijst met lange korrel
¼ tl. Cayennepeper
2 el. Olijfolie
naar behoeven Zout & peper uit de molen
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Cocotte .

Stap voor stap

Aan de slag

Jambalaya Chicken (Kip Jambalaya)

Snij de groenten in redelijk fijne stukjes. Maak in een pan met dikke bodem (cocotte) de helft van de olie warm. Kruid de kippenbouten. Braad hierin de kippenbouten aan en gaar ze een minuut of 5. Verwijder de kip en hou apart. 

Stap 2

Jambalaya Chicken (Kip Jambalaya)

Voeg de rest van de olie toe, vervolgens de ui, paprika en selderij. Stoof de groenten tot ze gaar zijn (minuut of 5). Voeg de knoflook en de kruiden toe.

Stap 3

Jambalaya Chicken (Kip Jambalaya)

Doe de kip terug in de pan (eventueel al van het bot).

Stap 4

Jambalaya Chicken (Kip Jambalaya)

Doe de rijst erbij en schep goed om.

Stap 5

Jambalaya Chicken (Kip Jambalaya)

Voeg de sugo toe.

Stap 6

Jambalaya Chicken (Kip Jambalaya)

Dan de bouillon.

Stap 7

Jambalaya Chicken (Kip Jambalaya)

Breng aan de kook, verlaag de warmtebron en laat sudderen. Let erop dat de rijst niet aanbakt. 

Stap 8

Jambalaya Chicken (Kip Jambalaya)

Na 30 minuten moet  het vocht zo'n beetje zijn opgenomen door de rijst en moet de rijst gaar zijn.

Stap 9

Jambalaya Chicken (Kip Jambalaya)

Breng op smaak met peper en zout. Klaar!