Recept van Mats - Pappardelle, salsiccia, lardo e sugo

Voorgerecht - 4 personen

Pappardelle, salsiccia, lardo e sugo

Pappardelle kunt u zelf maken. Klik hier om te zien hoe. Maar kant-en-klaar heeft wel zijn voordelen, af en toe.... 
Pappardelle zijn heel brede pastalinten. Ze worden meestal geserveerd met rijke sauzen, hoog op smaak, smeuïg en goed gevuld.
Een typische saus voor pappardelle is sugo di lepre of ragù di lepre, een saus op basis van wilde haas. In het jachtseizoen gaat de familie de stad uit, de heuvels en bergen in om daar op een mooie zondagmiddag te genieten van een schitterende rustieke lunch in een lokale trattoria. Hier doet men zich dan tegoed aan een bord pappardelle al sugo di lepre.
Buiten het seizoen is de salsiccia erg in trek. Ook als basis voor een heerlijke saus. Zie hieronder een recept met salsiccia.

Mats eet smakelijk

Ingrediënten

Maak een keuze:

2 pakjes, 4 worstjes in totaal
€ 3,65
400 gram (i.p.v. salsiccia)
per 270g
€ 2,50

Maak een keuze:

500 gram
€ 8,15
500 gram Zelfgemaakte pasta (klik voor recept)

En verder:

350 ml Sugo (klik voor recept)
1 klein takje Rozemarijn
flinke scheut Rode wijn
voor het raspen Pecorino Romano
voor het water Zout
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Cocotte .
Faitout .
Vergiet .

Stap voor stap

Salsiccia uit zijn jasje

Pappardelle, salsiccia, lardo e sugo

U kunt in plaats van deze salsiccia ook verse worst gebruiken. Is minder lekker maar zeker beter dan niets. Snij het velletje van de salsiccia in met een scherp mes. Trek het velletje van de salsiccia af zodat

Farce ontbloot

Pappardelle, salsiccia, lardo e sugo

alleen de farce (vulling) overblijft. Het velletje kan naar de poes of de hond.

Lardo

Pappardelle, salsiccia, lardo e sugo

Snij een stukje lardo af.

Parmentier

Pappardelle, salsiccia, lardo e sugo

Snij er blokjes van (parmentier = 1x1x1cm).

Cocotte of braadpan

Pappardelle, salsiccia, lardo e sugo

Doe deze in een cocotte en 

Smoren

Pappardelle, salsiccia, lardo e sugo

smoor het vet eruit op gematigd vuur.

Voeg de farce toe

Pappardelle, salsiccia, lardo e sugo

Doe de worst erbij en

Stoven

Pappardelle, salsiccia, lardo e sugo

laat stoven tot de worst gaar is.

Deglaceren

Pappardelle, salsiccia, lardo e sugo

Blus af (deglaceer) met een fikse scheut rode wijn. Laat de wijn inkoken tot deze verdampt is.

Sugo!

Pappardelle, salsiccia, lardo e sugo

Voeg nu de tomatensaus toe. Passata of blokjes tomaat uit blik kunnen in principe ook maar dan moet het geheel wel veel langer garen om de juiste smaak te krijgen.

Rozemarijn en pruttelen

Pappardelle, salsiccia, lardo e sugo

Voeg een takje rozemarijn toe en laat even pruttelen.

Buttiamo la pasta

Pappardelle, salsiccia, lardo e sugo

Gooi de pappardelle in ruim, gezouten kokend water en kook ze in een paar minuten "al dente" (beetgaar). Giet ze af en laat ze goed uitlekken. Pas wel op dat u niet te lang wacht, anders gaan ze plakken.

Consigliamo un buon vino

Pappardelle, salsiccia, lardo e sugo

De wijntip voor dit toch wel zware gerecht kan niet anders dan een robuuste wijn zijn: Een Barbera d'Asti, een Barolo, een Chianti van de betere soort, zoiets. Het water loopt me nu al  uit de mond...

Eet smakelijk,

Mats