Recept van Mats - Teppan Yaki van biefstukpunten, garnalen, tong en calamari

met gomazu en ponzu - Hoofdgerecht - 4-6 personen

Teppan Yaki van biefstukpunten, garnalen, tong en calamari

Na fondue, chocoladefontein, steengrillen, gourmetten, en wokken wordt Teppan Yaki (ook wel Teppan Yaki genoemd) de nieuwe hit van gezellig tafelend Nederland. De term komt uit Japan en houdt in principe niet meer in dan “hete plaat”. Koken op een teppan yaki is eenvoudig en bijzonder smakelijk. Boven- dien behoeft de kookwijze erg weinig vet, dus het is nog gezond ook. Bij ons leveren de eerste fabrikanten al teppan yaki-platen voor in de keuken of op tafel. De culinaire instituten en hotelscholen installeren de professionele varianten ervan in hun leskeukens en ook steeds meer restauranthouders gaan op zoek naar dit nieuwe medium, dat ver buiten de grenzen van de Oosterse keuken lijkt te gaan treden. Bereid u dus voor: Teppan Yaki is niet meer tegen te houden, en binnenkort wordt van u verwacht dat u uw gasten eens een avondje op zo'n “plaatfeest” trakteert! Denk er wel aan: De dikte van de plaat van de teppan yaki is van niet te onderschatten belang: Hoe dikker, hoe beter. De hitte moet namelijk hoog zijn, en constant. De plaat moet geleidelijk warmte afgeven. Als uw plaat te dun is, loopt u kans op aanbranden. Ook kan het zijn dat uw plaat te snel afkoelt waardoor uw gerechten beginnen te stoven in plaats van te bakken. En dat is niet de bedoeling. Teppan yaki kan gemaakt worden met allerlei ingrediënten. In de lijst ziet u wat we op dit moment op voorraad hebben en een aantal alternatieven. Dit recept is slechts één variant. Bij de teppan yaki worden altijd sauzen geserveerd. We noemen er hier twee en geven u het recept. Deze twee zijn de meest gangbare, maar zeker niet de enig mogelijke.

Daar gaan we!

 • Maak gomazusaus volgens dit recept
 • Maak ponzusaus volgens dit recept
 • Steek tandenstokers of bamboe satéstokjes door de uien en snij er plakken van, zodanig dat deze door de stokjes bij elkaar worden gehouden.
 • Doe de biefstukpunten even in de diepvries (30 minuten) en snijd er vervolgens dunne plakjes van.
 • Snijd de aubergine in hele dunne plakken en zet ze op koud, gezouten water. Laat ze 20 minuten trekken en laat ze vervolgens uitlekken op een doek.
 • Maak de paprika's schoon en snij ze in vieren.
 • Blancheer de koolbladeren (even wellen in kokend water tot ze zacht zijn) en laat ze uitlekken op een doek. Snij er vervolgens flinterdunne reepjes van.
 • Blancheer de haricots verts door ze in kokend water te gooien, 3 minuten te koken en vervolgens in ijskoud water af te blussen. Snijd ze vervolgens in tweeën en maak er kleine bundeltjes van, omwikkeld met een flinterdun plakje wortel.
 • Snijd de vis stukken van ongeveer 3 x 4 cm, met een dikte net onder de centimeter.
 • Snijd de coquilles overdwars in plakjes van net geen centimeter dikte.
 • Snijd de gamba's in vanaf de voorkant richting de rug, niet helemaal tot het eind, en vouw ze open als een vlinder (butterfly cut).
 • Arrangeer alle ingrediënten op een grote platte schaal.

Bereiding:

Steek de teppan-yakiplaat aan (het liefst op tafel natuurlijk). Doe er een heel klein beetje olie op en begin te grillen. Het allerbeste is om de plaat gewoon in te wrijven met een in olie doordrenkte doek of een stuk keukenpapier. Verwerk de prducten het liefst in deze volgorde: Vlees, garnalen en schelpdieren, vis, en groenten. Verdeel iedere keer dat iets gaar is over de borden van de gasten. Laat uw gasten zelf proberen welke saus ze het beste vinden passen bij de verschillende gerechten. Prettige avond!

Wijntip:

Hierbij drinkt men warme sake (rijstwijn) uit aardewerken of porseleinen borrelglaasjes. Heerlijk.

Serveertip:

Vergeet aan het begin van het festijn de warme, vochtige gastendoekjes niet waar de Japanse keuken zoveel aandacht aan besteedt. Dat zullen uw gasten erg op prijs stellen. En natuurlijk: Teppan yaki wordt UITSLUITEND gegeten met stokjes!! Teppan Yaki wordt vaak vergezeld met chuka wakame en witte rijst.

Ingrediënten

8 stuks
per 1000g
€ 25,95
. Of:
8 stuks
per 1000g
€ 20,75
1 stuk(s)
per 150g
€ 4,70
. Of:
4 kleintjes Tongfilets
1 stuk(s)
per 150g
€ 9,65
4 stuks
per 1000g
€ 44,20
. Of:
. Calamarisringen
1 stuk(s)
per 200g
€ 7,10
. Of:
1 stuk(s)
per 200g
€ 3,80
2 Ui
1 kleine Aubergine
2 groene Paprika
8 Shi-take
3-4 blden zonder nerf Wittekool
200 gram Haricot vert
1, heel dun overlangs gesneden Wortel

Wij hebben gekozen voor 2 sauzen:

naar behoeven Ponzu (klik voor recept)
naar behoeven Gomazu (klik voor recept)

Mogelijke garnituur:

150 gram Chuka wakame (klik voor recept)
750 gram Witte gekookte rijst
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Bamboestokken
Zeef
Teppan yaki