Recept van Yvonne - Watergruwel (bessengort, krentjebrij)

Ouderwetse Hollandse lekkernij - Nagerecht - 1,5 liter

Watergruwel (bessengort, krentjebrij)

Watergruwel. Bessengort. Krentjebrij. Het wordt verschillend genoemd. Het is heerlijk, en daar gaat het om. Waarom het in sommige delen van Nederland "gruwel" heet is niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat het vooral in de Noordelijke provincies van Nederland bekend was in vroeger dagen. Het werd in de zomer, wanneer de bessen rijp waren, gemaakt. Omdat er nog geen vluggort was, moest de boel wel goed gepland worden: de gort moest, net als bonen, een dag weken en daarna uren koken. Een voordeel van dit gerecht was wel dat je het zowel warm als koud kunt eten - dus ging het nog wel eens mee naar het land. Lekker en voedzaam!

Ingrediënten

1 liter Water
60-75 gram in 2 helften Suiker
1/8 schil van Citroen
1 klein stokje Kaneel
250 ml Rodebessensap
250 ml Zwartebessensap
120 gram (vluggort) Gort
50 gram Krent
50 gram Rozijn

Stap voor stap

Zoek de boel bij elkaar

Watergruwel (bessengort, krentjebrij)

Vluggort, citroenschil, water, bessensap (sommige recepten kiezen voor één soort, wij raden aan twee soorten te gebruiken). Kortom - zoek alle ingrediënten bij elkaar.

Gort koken

Watergruwel (bessengort, krentjebrij)

Breng het water aan de kook, samen met de citroenschil, de helft van de suiker en het kaneelstokje. Voeg de gort toe en kook deze 15 minuten (met deksel op de pan) op matig vuur.

De rozijnen en de krenten

Watergruwel (bessengort, krentjebrij)

Voeg de krenten en rozijnen toe.  Kook nog eens 10 minuten. Voeg nu het sap toe, breng aan de kook en doof de warmtebron. Verwijder het kaneelstokje. Breng op smaak naar eigen behoeven met de rest van de suiker. Kan ook met suikervervangende zoetstof. Klaar!

Smullen maar!
yvonne

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant